Page 71 - İZMİR AKADEMİ DERGİSİ
P. 71

MAKALE
















            Birleşmiş Milletler'in (BM) uzmanlık kuruluşu olan Gıda ve   etmektedir.  1996–2002  yılları  arasında  Dünya  Besin
            Tarım Örgütü (Food and Agriculture Organization / FAO),   Zirvesi’nde etkin olan sivil toplum kuruluşlarının çalışmala-
            150 ülke raporuna dayanarak yayınladığı çalışmasında,   rına dayanan bu kavram, sürdürülebilir tarımın korunması
            dünya genelinde biyolojik çeşitliliğin son yüzyılda yaklaşık   ve yaygınlaştırılmasını vurgulamakta, demokratik ilkelere
            %75 oranında kaybolduğunu bildirmiştir (FAO, akt.;   göre  çalışan  tarım  kooperatiflerini  ve  tohumdan sofraya
            Özkaya, 2014).                                    tarım politikalarını desteklemektedir (Via Campesina, akt;
            “Konvansiyonel tarım” da denilen endüstriyel tarım üretim   Özkaya, 2010).
            sisteminde “Tarım ilacı” olarak adlandırılan kimyasal
            pestisit ve gübrelere, genetiği değiştirilmiş organizmalara   Endüstriyel Pestisitler ve Olası Zararları
            (GDO), makinelere, fosil yakıtlara ve aşırı sulamaya bağlı   Tarım ürünlerini zararlı  böcek, mikroorganizma ve diğer
            olduğu bilinmektedir. Çevre ve insan sağlığının ikinci plana   canlılardan korumak, ürün kalitesini ve verimi artırmak için
            alındığının söylenebildiği bu üretim modelinde daha çok   kullanılan kimyasal maddelerin genel adına “pestisit”
            kâr elde etme amacıyla çalışmanın, daha doğrusu çalıştır-  denir. Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) pestisitleri;
            manın yaygın olduğu görülmektedir (Namazcı, 2019).  bitki zararlılarını önleyen, bozguna uğratan, geri püskürten
            1950’li yıllardan sonra (Y.N. İkici Dünya Savaşının yeni   veya azaltan bir madde veya maddeler karışımı olarak
            bitmesiyle makineleşmenin artması ve çiftçilerin savaşta   tanımlamaktadır. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve
            asker ve sivil olarak hayatının kaybetmesinin etkisiyle de)   Dünya Sağlık Örgütü (WHO), pestisitlerin üretimi ve
            tarım makineleri, biyoteknolojik bitki ıslahı, sentetik gübre-  kullanımına dair limit değerleri belli esaslara bağlamıştır.
            ler ve ilaçlar gibi yeni yöntemlerle tarım uygulamaları çok   Gıdada pestisit limit değerleri, en çok Avrupa Birliği
            kolaylaşmış ve hızlanmıştır.  Buna “Yeşil Devrim” adı   Direktifleri olarak dikkate alınmaktadır (Akdoğan vd.,
            verilmiştir. Ancak sonraki araştırmalar ve gözlemler sonucu   2012). Ülkemizde 27 Eylül 2021 tarihli 31611sayılı Resmî
            çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerin olduğu endişele-  Gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin
            ri ortaya çıkmaya başlamıştır. 1962 yılında Racher Carson   Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği kullanılmaktadır
            tarafından yazılan “Sessiz Bahar” adlı çevre bilim kitabının   (T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021).
            yayınlanmasıyla beraber sürdürülebilir olan geleneksel ve   Pestisitler, kimyasal yapılarına göre dört temel grupta
            alternatif tarım modellerine ilgi artarak devam etmektedir   sınıflandırılabilir. Bunlar:
            (Yılmaz, 2019).
                                                              • Organik Klorlu Pestisitler
            Tarım reformu ile toprak dağıtımı ve üreticilerle tüketiciler   • Organik Fosforlu Pestisitler
            arasında ittifaklar sağlanabilir, böylece temel gıda konu-  • Karbamatlı Pestisitler
            sunda gerçekçi olmayan “serbest rekabet” yerine “gıda
            egemenliği” (food sovereignty) (Y.N. ve ayrıca “gıda   • Piretroit Pestisitler
            güvenliği”) temel ilke kabul edilebilir (Tolios, akt; Özkaya,   Pestisitler, etkiledikleri canlı türlerine göre de sınıflandırıla-
            2010). Gıda egemenliği terimi, bireylerin ve toplulukların   bilir. Tablo-1de pestisitlerin adları ve canlılar üzerindeki
            kendi besinlerini üretebilme adına tarım modellerini   etkileri belirtilmiştir (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, 2012).
            belirleyebilme hakkının olduğunu savunan bir akımı ifade


                 Pestisit              Etki Alanı                   Pestisit      Etki Alanı
                 Afisit                Yaprak bitlerini öldüren      Fungustatik   Fungus faaliyetini durduran
                 Ahicit / Auensit      Kuş öldüren / kaçıran        Herbisit      Yabancı ot öldüren
                 Akarisit              Örümcek öldüren              İnsektisit    Böcek öldüren
                 Algisit               Alg öldüren                  Larvasit      Larva öldüren
                 Atrakant              Zararlıları yok edenleri çekici   Mitisit      Kene öldüren
                 Bakterisit            Bakteri öldüren              Mollusit      Salyangoz öldüren
                 Bakteristatik         Bakteri faaliyetini durduran    Nematosit   Yuvarlak solucan öldüren
                 Defoliantlar          Yaprak döken                 Repellent     Zararlı kaçıran
                 Fungusit              Mantar öldüren               Rodendisit    Kemirgen öldüren

                                                                      Tablo:1 Tarımda kullanılan başlıca pestisitler ve etki alanları



                                                                                                          69
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76