Page 70 - İZMİR AKADEMİ DERGİSİ
P. 70

MAKALE















            MAKALE



            TARIM KİMYASALLARININ

            SAĞLIĞA VE EKOLOJİYE

            OLASI ZARARLARI;

            SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM

            MODELLERİ


            Fatih KÜÇÜKUYSAL *





            Avcı-toplayıcılıktan tarım toplumuna geçiş yaklaşık on bin   dönemlerde çiftçi ve ıslahçı terimlerinin beraber anıldığı
            yıl önce Mezopotamya’da görülmeye başlanmıştır. Bu   dahi görülmektedir (Grain, akt.; Özkaya, 2014).
            tarihlerde Orta ve Güney Amerika, Güney ve Güneydoğu   Bitkilerin ilk çıkış yerleri bakımından genetik kaynaklarına
            Asya’da da tarım toplumuna geçildiğine dair veriler vardır.   göre dünya on bölgeye ayrılmaktadır. Anadolu’nun da
            İnsan elindeki tohumu bilinçli olarak toprağa dikmiş ve
            yaşam  döngüsünü toprağa  uyumlamıştır.  Tarımsal  üretim   içinde bulunduğu Batı Orta Asya bölgesi, buğday başta
            başlangıçları, M.Ö 5000 yıllarında Sümerler tarafından   olmak üzere arpa, üzüm, elma, keten, susam gibi birçok
            yapılmıştır. Fırat ve Dicle nehirlerinin düzensiz akışını   bitkiye   kaynaklık   etmekteyken,   Amerika   Birleşik
            önlemek için su kanalları ve setler inşa edilmiş, bazı   Devletleri’nin (ABD) içinde bulunduğu Kuzey Amerika
            hayvanlar evcilleştirilmiş, toprağı işleme öğrenilmiş ve   bölgesi sadece ayçiçeğine kaynaklık etmiştir. Bugün tekno-
            üretim fazlası oluşturulduktan sonra ilk kent devletleri   lojik ve endüstriyel bakımdan gelişmiş ülkeler, dünya gıda
            kurulmuştur. Mezopotamya’dan sonra Anadolu’da Hititler   üretiminde sadece %4,3 oranında dünyaya katkı sağlamış-
            ortaya çıkmıştır. Medeniyetin beşiği bu topraklarda tarım   tır. 1900 yılından itibaren soya, 1930 yılından itibaren de
            toplumuna  geçişle beraber toprak  sahipliğine göre   başta mısır tohumlarının genetiğinin değiştirilmeye başlan-
            toplumsal sınıflar ortaya çıkmış, üretim ve ticareti düzene   masıyla hibrit tohumlar yaygınlaşmaya başlamıştır. Böylece
            koymak için de yasal ve ekonomik ilk kurallar şekillenmiştir.   ABD’de hibrit tohumdan olma mısır tarımı yayılmaya başla-
            Orta Çağ’da da ekonomi, çiftçi, zanaatkâr, esnaf ve tüccar-  mış ve 1965 yılında üretilen mısırın %95’i hibrit mısıra ait
            larla beraber her zaman tarımla ilgili olmuştur. Giyinme için   olmuştur. Doğal yöntemle açık tozlaşma ürünlerinden
            pamuk, keten ve diğer endüstriyel bitkilerin ham maddele-  hibrit çeşitlere, bu geçişin “verimlilik” adına bilimsel bir
            rinin işlenmesi ve tarımsal aletlerin üretimi için zanaatkârla-  gereklilik mi, yoksa tarımla uğraşan kurum ve şirketlerin
            ra, ürünlerin satılması için de esnaflara ihtiyaç olmuştur.   seçimi   mi   olduğuna   dair   soru   işaretleri   vardır
            Fazla ürünlerin bir bölgeden diğer bölgeye taşınıp satılma-  (Kloppenburg, akt.; Özkaya, 2014).
            sı için de tüccar teşkilatı oluşmuştur (Aydın, t.y.).  Hibrit tohumlardan üretilen sebze ve meyvelerin mineral
                                                              değerleri  hakkında  yapılmış birçok  bilimsel  araştırma
            Endüstriyel Tarım, GDO ve Kimyasal                bulunmaktadır. İngiltere’de yapılan bir araştırmada 1930
            Madde Piyasası                                    ve 1980 yıllarındaki sebze ve meyvelerin mineral değerleri
            Sanayi devriminden sonra endüstrinin gelişmesiyle tarım-  karşılaştırılmış, 50 yıllık  süreçteki  sebzelerde  sodyum,
            da da endüstriyel üretim süreci başlamıştır. Bu sistemde   kalsiyum, magnezyum ve bakır elementlerinde; meyveler
            birim alanda daha fazla ürün alma amacı olduğundan   de ise potasyum, magnezyum, bakır ve demir elementle-
            fazlasıyla kar etme düşüncesi olduğu görülmektedir   rinde önemli düzeyde gerilemelerin olduğu, kayıp görül-
            (Okudum vd., 2017). Bugün hayatımızı idame ettirmek için   meyen tek elementin ise fosfor olduğu tespit edilmiştir. Bu
            tükettiğimiz birçok bitki, çiftçilerin yapmış olduğu sürekli   değer düşüşlerinin endüstriyel tarımın uyguladığı yetiştiri-
            ıslah çalışmalarıyla binlerce yılda ortaya çıkmıştır. Bazı   cilik tarzından kaynaklanmış olabileceği şeklinde yorum-
            zehirli otlardan da ıslah edilen bitkilerin olduğu eski   lanmıştır (Mayer, akt.; Özkaya, 2010).
             68                                                                  * Yalova Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75