Page 54 - İZMİR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ E-DERGİ SAYI:1
P. 54

İZMİR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ                                         SAYI: 1


                     6 Yaş Okul Çocuğu için örnek menü:



                     Kahvaltı: Bir su bardağı süt veya meyve suyu (taze evde yapılmış) 1 Kibrit kutusu peynir ya da
               bir yumurta 1 tatlı kaşığı tereyağı ya da 5 adet zeytin 3 tatlı kaşığı bal, reçel ya da pekmez 2 dilim (orta
               büyüklükte) ekmek

                     Ara Öğün: Bir porsiyon meyve

                     Öğle: 4 yemek kaşığı nohut, 6 yemek kaşığı bulgur pilavı 1 kâse cacık 1 kâse salata

                     İkindi: 1 ayran 1 dilim kek ya da poğaça

                     Akşam: 2 orta dilim kıymalı börek veya 2-3 köfte kadar ızgara et veya tavuk veya balık + 2 dilim
               orta büyüklükte ekmek, 6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği 1 çay bardağı yoğurt

                     Yemekten sonra: 1 orta boy meyve 7-8 adet fındık

                     Yatmadan önce: 1 su bardağı süt

                     Not: Bu menü örneği 1800-2000 kalori, 45-50 gr protein içerir. Öğle yemeklerini okulda yiyorsa
               yemek listesi elinizde olmalı. Böylece okuldaki beslenme programının eksikliklerini sabah kahvaltısı,
               ikindi  ve  akşam  yemekleriyle  dengeleyerek  tamamlayabilirsiniz.  Örneğin  çocuğunuz  okulda  et
               yemiyorsa ikindi ve akşam öğünlerinde bol proteinli (balık, et gibi) yemekler pişirin. Sebze yemiyorsa
               ikindide mücver ya da sebze köfteli sandviçler hazırlayın. Akşam öğününde mutlaka sebze çorbası ya
               da zeytinyağlı bir yemek yedirin. Çocuğunuzun günde üç ana öğün ve iki ara öğün yemek yemesini,
               ana öğünlerde her besin grubundan yeterli miktarda tüketmesini sağlayın.

                     Yeni bir günün başlangıcında, bütün gece aç kalan vücudun çalışma gücüne alışması için sabah
               kahvaltısının önemi büyüktür. Uzmanlara göre beynin performansı için en önemli öğün kahvaltıdır.
               Yapılan  araştırmalarda  kahvaltı  yapmadan  okula  giden  çocukların,  düzenli  kahvaltı  yapanlara  göre
               daha  zor  öğrendikleri,  derslere  karşı  ilgisiz  kaldıkları  ve  başarı  düzeyinin  düşük  olduğu  ortaya
               çıkmıştır.  Kahvaltı  kesinlikle  1  bardak  süt  veya  meyve  suyu  ile  geçiştirilmemelidir.  Hiçbir  besleyici
               değerinin  olmamasının  yanı  sıra  yemeklerle  birlikte  tüketildiğinde  demir  emilimini  engellediği  için
               okul çocuğunun kahvaltısında çayın yeri yoktur.

                     Abur cubura dikkat!

                     Maalesef  bütün  çocuklar  cips,  kraker,  çikolata  ve  şekerlemeleri  çok  sevmektedirler.  Bu  tip
               yiyeceklerin  sıkça  ve  fazla  tüketilmesi  iştahı  kapattığından  çocuğun  beslenmesini  ve  dolayısı  ile
               sağlığını  da  kötü  yönde  etkiler.  Abur  cubur  yiyecekleri  sık,  zamansız  ve  fazla  tüketen  çocuklar
               genellikle  kilo  alamazlar  ve  vücutları  dirençsiz  kalır.  Bu  nedenle  de  sık  hastalanırlar.  Bu  nedenle
               çocuğunuza, çikolata ve şekeri tamamen yasaklamadan haftada bir ya da iki kez ve aşırı miktarlara
               kaçmadan cips, çikolata ve şeker yemesine izin verin. Dondurma yararlı bir besin olduğu için bunu
               fazla kısıtlamayın ancak aşırıya da kaçmayın.

                     Sevimli  sofra  için  sofra  düzeni  olabildiğince  sevimli  olmalıdır.  Adeta  bir  oyun  alanını
               andırmalıdır. Mümkün olduğunca az tabak bulundurmanız, hazırladığınız leziz ve sevimli tatlıların ön
               plana çıkmasını sağlayacaktır. Hazırladığınız çöreklerin sempatik estetiği sofra düzeni ile uyum içinde
               olmalıdır. Kullandığınız tabak ve bardakların renkli olmasına özen gösterin. Aksesuar seçimi yaparken
               çocukların hoşlandığı parlak renkleri tercih etmenizde yarar var. Sofra kurarken onu da teşvik edin,
               birlikte hazırlamaktan keyif alacaktır. Bir besinin ya da besin grubunun belli bir süre reddedilmesi,




                                                           54
   49   50   51   52   53   54   55   56