Page 55 - Şehrimiz İzmir
P. 55

İzmir, antik çağlardan bu yana göç ve ticaret yollarının merkezinde yer almıştır. İzmir’in her zaman çok renkli
            olan toplumsal yapısı; kent kültürünün zenginleşmesini sağlamıştır. İzmir mutfağını şekillendiren birçok topluluk
            (Türk, Rum, Ermeni, Yahudi, Levanten...) vardır. Bu toplulukların yanında, göç yoluyla İzmir’e gelip İzmir mutfağını
            zenginleştiren birçok topluluk (Boşnaklar, Arnavutlar, Makedonlar...) olmuştur. Bu topluluklardan biri olan Boşnak-
            lar; yaptıkları Boşnak böreği, lahana salatası, kaçamak gibi yemeklerle İzmir mutfağını zenginleştirmişlerdir. İzmir’e
            göç yoluyla gelen diğer bir topluluk olan Giritli Türkler, getirdikleri otlarla İzmir’e ot kültürünü aşıla-
            mışlardır. İzmirliler, yalnız ebegümeci ve kuzukulağını bilirken Giritlilerden arapsaçı, bahçe otu ve
            diğer otların kullanımını öğrenmişlerdir. İzmir’e göç eden Müslüman Arnavutlar, İzmir’de sakatat
            kültürünün, özellikle Arnavut ciğerinin yaygınlaşmasını sağlamışlardır. Ayrıca, Arnavutların nohutlu
            ekmekleri ve çullamaları da meşhurdur. Makedon göçmenlerin ünlü yemekleri mantı, pırasalı-ıspa-
            naklı-kıymalı-kabaklı-çökelekli börekleri de İzmir’e göç yoluyla gelen lezzetlerdendir.



      Lokma                                      Ot çeşitleri                               Enginar






















               İzmir’le  özdeşleşmiş  bazı  yöresel  tatları  sıralamak  gerekirse
            tatlılardan; lokma tatlısı, sakızlı muhallebi ve sakızlı dondurma ve
            gerdan  tatlısı  ilk  akla  gelenlerdir. Ayrıca  bölgede  yapılan  yemekli
            düğünlerin vazgeçilmezi keşkek, yemeklerden İzmir köfte ve şev-
            keti bostan, atıştırmalıklardan kumru ve boyoz İzmir’e ait yöresel
            lezzetlerdendir.
                                                                                              Keşkek yapımı
               İzmir ikliminin ve coğrafyasının ortaya çıkardığı diğer ürün ve lez-
            zetler şunlardır: Salamura ve hurma zeytin, yaş ve kuru üzüm, incir,
            narenciye, dut, özellikle Çeşme ile anılan sakız ağaçlarından elde
            edilen sakız ve meyan köküdür. Bu ürünler, İzmir ikliminde yetişen
            ve İzmir denince akla gelen ürünlerdir.

               İzmir’le özdeşleşen bazı içecekler şunlardır: Kaynar (lohusa şer-
            beti), somata, sübye, dut şerbeti, koruk suyu, limonata, kar helvası
            (şerbeti) ve çeşitli taze sıkılmış meyve suları…



      Bakla                                      Kar Helvası














                                                                                                                              53
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60