Page 55 - Şehrimiz İzmir
P. 55
İzmir, antik çağlardan bu yana göç ve ticaret yollarının merkezinde yer almıştır. İzmir’in her zaman çok renkli
olan toplumsal yapısı; kent kültürünün zenginleşmesini sağlamıştır. İzmir mutfağını şekillendiren birçok topluluk
(Türk, Rum, Ermeni, Yahudi, Levanten...) vardır. Bu toplulukların yanında, göç yoluyla İzmir’e gelip İzmir mutfağını
zenginleştiren birçok topluluk (Boşnaklar, Arnavutlar, Makedonlar...) olmuştur. Bu topluluklardan biri olan Boşnak-
lar; yaptıkları Boşnak böreği, lahana salatası, kaçamak gibi yemeklerle İzmir mutfağını zenginleştirmişlerdir. İzmir’e
göç yoluyla gelen diğer bir topluluk olan Giritli Türkler, getirdikleri otlarla İzmir’e ot kültürünü aşıla-
mışlardır. İzmirliler, yalnız ebegümeci ve kuzukulağını bilirken Giritlilerden arapsaçı, bahçe otu ve
diğer otların kullanımını öğrenmişlerdir. İzmir’e göç eden Müslüman Arnavutlar, İzmir’de sakatat
kültürünün, özellikle Arnavut ciğerinin yaygınlaşmasını sağlamışlardır. Ayrıca, Arnavutların nohutlu
ekmekleri ve çullamaları da meşhurdur. Makedon göçmenlerin ünlü yemekleri mantı, pırasalı-ıspa-
naklı-kıymalı-kabaklı-çökelekli börekleri de İzmir’e göç yoluyla gelen lezzetlerdendir.
Lokma Ot çeşitleri Enginar
İzmir’le özdeşleşmiş bazı yöresel tatları sıralamak gerekirse
tatlılardan; lokma tatlısı, sakızlı muhallebi ve sakızlı dondurma ve
gerdan tatlısı ilk akla gelenlerdir. Ayrıca bölgede yapılan yemekli
düğünlerin vazgeçilmezi keşkek, yemeklerden İzmir köfte ve şev-
keti bostan, atıştırmalıklardan kumru ve boyoz İzmir’e ait yöresel
lezzetlerdendir.
Keşkek yapımı
İzmir ikliminin ve coğrafyasının ortaya çıkardığı diğer ürün ve lez-
zetler şunlardır: Salamura ve hurma zeytin, yaş ve kuru üzüm, incir,
narenciye, dut, özellikle Çeşme ile anılan sakız ağaçlarından elde
edilen sakız ve meyan köküdür. Bu ürünler, İzmir ikliminde yetişen
ve İzmir denince akla gelen ürünlerdir.
İzmir’le özdeşleşen bazı içecekler şunlardır: Kaynar (lohusa şer-
beti), somata, sübye, dut şerbeti, koruk suyu, limonata, kar helvası
(şerbeti) ve çeşitli taze sıkılmış meyve suları…
Bakla Kar Helvası
53