Page 54 - Şehrimiz İzmir
P. 54

İZMİR’DE BESLENME


                  İzmir, coğrafi özelliğinin de etkisiyle birçok kültürün mutfağına ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle, İzmir ve çev-
               resinin tarihsel arka planında coğrafyasının, ikliminin ve sosyolojik yapısının beslenme kültüründe nasıl bir rol oy-
               nadığına bakmak yerinde olur.
























          Boyoz                                      Kumru                                      İzmir Köfte



                  İzmir’de “Akdeniz tipi beslenme” diye tanımlanan bir beslenme türünün hâkim olduğu söylenebilir. Bunun nedeni,
               şehirde ve çevresinde görülen Akdeniz ikliminin etkisidir. Bu beslenme türü, Akdeniz’e kıyısı olan pek çok ülkede
               görülmektedir. Akdeniz tipi beslenme; zeytinyağı, tam tahıllar, taze veya kurutulmuş sebze ve meyveler, az miktar-
               da kırmızı et, balık, tavuk, süt ve çeşitli baharatlardan oluşan geleneksel bir beslenme modeli olarak tanımlanabilir.
               Akdeniz tipi beslenme, sadece bazı besinlerin tüketimi olarak değil, Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlara özgü
               yaşam tarzı olarak da görülebilir. Bunun yanında, Akdeniz ülkelerinde doğadan toplanan yenilenebilir otların da bu
               beslenme tipinde önemli bir yeri vardır. İzmir’de; radika, turp otu, sarmaşık, ısırgan, şevketi bostan, ebegümeci, ge-
               lincik, arapsaçı, kuzukulağı, sirken, körmen, kuşkonmaz vb. sıkça tüketilen otlardır. İzmir’in ot yemeği kültürü hem
               kıyılarda hem de iç kesimlerde zengindir. Ayrıca, İzmir’in kıyı bölgelerinde balık, deniz mahsulleri (midye, kalamar,
               karides...) ve çeşitli mezeler beslenme kültürünü zenginleştiren diğer unsurlardır. İzmir kıyılarında en çok görülen
               balık türleri; karagöz, barbun, levrek, çipura, dil balığı, izmarit, mercan, ısparoz vb. balıklardır.








































        52
        52
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59