Page 75 - 81 ÇALIKUŞU İZMİR
P. 75
lerin yetiştirildiği saray bahçeleri ve otantik
baharatlardan övgüyle söz edildiği görülür.
Böylelikle şerbetin namı ve şifası Osmanlı
sınırlarının dışında, dünya literatüründe de
bilinmiştir.
Türk mutfak kültüründe önemli bir yeri olan
“şerbet”, neredeyse dört mevsim tüketilen bir
içecekken, meyve sularının yaygınlaşması
ile zaman içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş-
tur. Şerbetin emek ve özen gerektiren doğa-
sı, endüstrileşen kültürün hızına ayak uydu-
ramayacak kadar naiftir. Yüzyılları aşarak
bugünlere ulaşan bu mirasın korunmasını,
bu şifalı tariflerin yeni nesillere tanıtılıp kul-
lanımının yaygınlaştırılması için Olgunlaşma
Enstitüleri İzmir, uzun süren titiz bir çabanın
ürünü olarak, “Osmanlı Şerbetleri” adlı kitabı
hazırlamıştır. Kitabın hazırlık sürecinde ise
tüm tarifler, özenle seçilmiş malzemelerle tek
tek denenmiştir.
75