Page 75 - 81 ÇALIKUŞU İZMİR
P. 75

lerin  yetiştirildiği  saray  bahçeleri  ve  otantik
            baharatlardan  övgüyle  söz  edildiği  görülür.
            Böylelikle  şerbetin  namı  ve  şifası  Osmanlı
            sınırlarının  dışında,  dünya  literatüründe  de
            bilinmiştir.

            Türk mutfak kültüründe önemli bir yeri olan
            “şerbet”, neredeyse dört mevsim tüketilen bir
            içecekken,  meyve  sularının  yaygınlaşması
            ile zaman içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş-
            tur. Şerbetin emek ve özen gerektiren doğa-
            sı, endüstrileşen kültürün hızına ayak uydu-
            ramayacak  kadar  naiftir.  Yüzyılları  aşarak
            bugünlere  ulaşan  bu  mirasın  korunmasını,
            bu şifalı tariflerin yeni nesillere tanıtılıp kul-
            lanımının yaygınlaştırılması için Olgunlaşma
            Enstitüleri İzmir, uzun süren titiz bir çabanın
            ürünü olarak, “Osmanlı Şerbetleri” adlı kitabı
            hazırlamıştır.  Kitabın  hazırlık  sürecinde  ise
            tüm tarifler, özenle seçilmiş malzemelerle tek
            tek denenmiştir.
                                                                                                                  75
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80