Page 53 - 81 ÇALIKUŞU İZMİR
P. 53

Anadolu’nun diğer kentlerindeki nalınlar ceviz
            ve gürgen gibi dayanıklı ağaçlardan yapıldığı
            hâlde  Tire  nalınının  sudan  etkilen-
            meyen  kavak  ve  söğüt  ağacından
            imal  edildiğini  anlatan  Cemil  Usta,
            nalın yapmanın inceliklerini  hiç çe-
            kinmeden  paylaşıyor  merak  eden-
            lerle. Önce nalın yapılacak ağaçlar
            biçilip yontuluyor. Şimdilerde hızar-
            la (ağaç testeresi) yapılan bu işlem
            eskiden nalıncı keseri denilen aletle
            yapılırmış.  Keserin  yapısı  ve  işle-
            vi gereği usta ağacı kendine doğru
            yontarak şekil verirmiş. “Nalıncı ke-
            seri  gibi  hep  kendine  yontar.”  de-
            yiminin  kaynağı  da  bu  olsa  gerek.
            Şekil verme işlemi tamamlandıktan
            sonra  sıra  zımparalamaya  geliyor.
            Zımparalanan ve ince dilimler halin-
            de kesilen tabanların üstüne kamyon lastikle-         göz nuru” deyiminin hakkını veren son ustayı
            rinden yapılan tasmalar takılınca nalının iske-       sevindirin hem de bir geleneğin yaşamasına
            leti oluşturulmuş oluyor. Ancak asıl iş bundan        katkıda bulunun.
            sonra başlıyor. Zira Tire nalını süs-
            lemeleriyle  ünlü.  Çeşitli  yörelerde
            yakarak ya da oyma tekniğiyle yapı-
            lan süslemeler, Tire’de kadife üzeri-
            ne sırma ile işleniyor. El becerisi bir
            yana büyük bir sabır da istiyor nalın
            işlemek. Günde ancak 2 nalın işle-
            yebiliyor Cemil Usta. Sipariş yetişti-
            remediği için mahallenin kadınların-
            dan yardım istedikleri dönemleri ise
            özlemle hatırlıyor. Mesleği kime mi-
            ras bırakacağını sorunca da gözleri
            buğulanıyor, “Emanet edecek kimse
            yok,  üzülüyorum  ama  elimden  bir
            şey gelmiyor.” diyebiliyor ancak.


            Yolunuz  Tire’ye  düşer  de  eski  çar-
            şıyı dolaşırsanız, Cemil Usta’yı bulup bu gü-
            zel nalınlardan alın mutlaka. Hem “el emeği,
                                                                                                                  53
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58