Page 110 - 81 ÇALIKUŞU İZMİR
P. 110

Öğrencilerden  Elif  Nur  Kanat,  “Vegan  mutfak
                                                                  konusunda  bir  eksik  olduğunu  fark  ettik.  Daha
                                                                  önce bu konuyla ilgili bir proje başlatılmamış. Bu
                                                                  nedenle  özellikle  bu  konuya  değinmek  istedik.
                                                                  Vegan beslenme ile ilgili pek çok tarif öğrendik.
                                                                  İtalya’da  aldığımız  eğitimi  sektöre  yansıtmayı
                                                                  planlıyoruz.”  dedi.  Öğrencilerden  Zehra  Arslan
                                                                  ise  “Vegan  beslenmek  daha  sağlıklı  bir  yaşamı
                                                                  ifade ediyor. Pek çok yiyeceğin vegan türü ola-
                                                                  bilir. Bu konuda öğrendiklerimizi arkadaşlarımıza
                                                                  da öğretmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

                                                                  Dünyada hızla gelişen çevre bilinci ve hayvanse-
                                                                  verlik duygusu ile yola çıkan proje geliştirici öğ-
                                                                  retmenler “Elbette et yemekleri de kültürümüzün
                                                                  vazgeçilmez bir parçası. Ancak Türk ve Osmanlı
                                                                  mutfağında hayvansal ürün kullanmadan, vegan
                                                                  yapılabilen bir sürü yemek olmasına rağmen bun-
                                                                  lar  sınıflandırılıp  pazara  sunulmuyordu.  Bunları
                                                                  pazara sunma tekniklerini de deneyimlemeyi he-
                                                                  defledik. Ayrıca Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı
                                                                  ders müfredatında vegan mutfaklar üzerine ayrı
                                                                  bir  modüle  ihtiyaç  vardı.  Biz  bu  proje  sonunda
                                                                  üstlerimize  müfredata  veganizmin  de  eklenme-
                                                                  sini teklif edeceğiz. Ayrıca bu proje ile; özel ge-
                                                                  reksinimli öğrencilerimizi de projeye dahil ederek
                                                                  sektörün ihtiyaç duyduğu bir konuda gelişmeleri-
                                                                  ne fırsat sağlamış olacağız. Proje sayesinde, öğ-
                                                                  rencilerimiz mezun olduklarında sektörün ihtiyaç
                                                                  duyduğu  bir  alanda  istihdam  edilebilirliklerinin
                                                                  önünü açmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

                                                                  Okul Müdürü İpek Çam, “Öğrenci ve öğretmen-
                                                                  lerimizle birlikte böyle bir proje geliştirdik. Öğren-
                                                                  cilerimiz İtalya’ya eğitim almaya gittiler ve güzel
                                                                  deneyimlerle döndüler. 5 öğrencimiz, 2 öğretme-
                                                                  nimizle birlikte iyi bir eğitim aldı. Amacımız vegan
                                                                  beslenenlere hitap eden mutfakların oluşmasıdır.
                                                                  Eğitim müfredatlarında veganizmin hiç olmadığı
                                                                  gördük.  Bunun  yaygınlaştırılması  için  tüm  okul-
                                                                  larda çalışmalar yapacağız.” dedi.

                                                                  “Mutfakta  Vegan  Var”  projesi  ayrıca  ülkemizde
                                                                  meslek liseleri arasında vegan mutfaklar üzerine
                                                                  yapılan, özel gereksinimli öğrencileri de bu konu-
                                                                  da eğiten ilk proje olma özelliği taşıyor.

        110
   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115