Page 20 - İzmir Çocuk
P. 20

Köpek Balıkları Nasıl Dinlenir?


            Köpek balıkları diğer birçok deniz canlısı gibi solungaç solunumu yapar.

            Ama diğerlerinden farklı olarak onlar sürekli hareket etmek zorundadır.
            Çünkü köpek balıkları yeterli oksijeni ancak hareket hâlindeyken elde
            edebilir. Bu yüzden de köpek balıkları diğer canlılar gibi sabit kalarak
            dinlenemez. Onlar dinlenebilmek için derin sulardaki akıntılara ya da

            yüzeydeki dalgaların yarattığı su hareketlerine kendilerini bırakır ve
            böylece daha az enerji harcar.                                                                                        URANÜS'ÜN KOKUSU

                                      Pet Plastik Şişe Yiyen Bakteri


                                         Yapılan araştırmalar pet plastik şişelerin uzun
                                         yıllar boyunca doğada çözünmeden kaldığını

                                         gösteriyor. Uluslararası kuruluşlar, dünyanın
                                         önde gelen ülkeleri, sivil toplum kuruluşları bu
                                         sorunu ortadan kaldırmaya çalışırken doğa da boş
                                         durmuyor. Bilimsel ismi “Ideonella Sakaiensis”
                                         olan bir bakteri pet şişe yiyor. Evet, yanlış

                                         anlamadın! Pet plastik şişe yiyen bir bakteri var
                                         ve bu bakteri plastikleri parçalayarak onu çevreye
                                         zarar vermeyen doğal maddelere dönüştürüyor.

                                         Ideonella Sakaiensis bakterisi salgıladığı özel
                                         enzimler sayesinde mükemmel bir iş çıkarıyor.





            Çikolatanın ham maddesi olan kakao çekirdeklerinin

            aslında acı olduğunu biliyor muydunuz? Aağaçtan
            ilk toplandığında kakao çekirdeklerinin tadı acıdır ve
            çikolataya hiç benzemez. Fakat çikolata yapımı
            öncesi fermente edilen kakao çekirdeklerinde
            çikolata tadını veren kimyasallar açığa çıkar.

            Böylece acı başlayan bir hikâye tatlı bitmiş olur.

      20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25