Page 51 - Calikusu 11_1
P. 51
Geçmişten günümüze oldukça zengin bir mutfak kültürüne Selçuk Şehit Er Mehmet Yüce Borsa İstanbul MTAL Lisesine
de sahip olan Ege bölgesindeki bu anlamlı çalışmalar için bağlı olarak çalışacak olan Gastro Enstitüsünde aşçı, şef ve
Selçuk Şehit Er Mehmet Yüce Borsa İstanbul MTAL öğren- şef yardımcısı gibi yörenin özellikle yemek alanında ihtiyaç
cilerinin hem teorik ve hem de pratik eğitim almaları bu duyduğu vasıflı insan gücü yetiştirilecek.
merkezde gerçekleştirilmeye başlandı.
Bu enstitü, Şirince’nin tarihi ve kültürel dokusundan bes-
Unutulmaya yüz tutmuş Şirince ekşi maya ekmeğinin ve lenerek yöre kadınlarının aile geleneklerinin aktarımını,
temiz içerikli gıdaların köyün kadınları tarafından burada kadın emeğinin önemini, kadın işgücü istihdamını, yerel
üretilmesi, bugüne aktarılan organik besinlerin patentlerinin ürünlerle (zeytin, zeytinyağı, sabun, salça, reçel, kekik vb.)
de alınması, satışının yapılması hayata geçirildi. Usta şef pazarda belli bir yer edinmeyi, ülke çapında gastronomi
atölyelerinin kurularak bakanlığın hizmet içi birimi olarak alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirmek için önemli bir
kullanılması, “Somut Olmayan Kültürel Mirasımızın” en merkez olmayı, ülkemizde ve uluslararası alanda hak edilir
önemli unsurlarından birisi olan halk mutfağının gelecek bir yere sahip olmayı hedefledi.
nesillere aktarılması amaçlandı.
49