Page 58 - 81 ÇALIKUŞU İZMİR
P. 58
Gastronomi Atölyesi
Barbaros Köyü’nün mutfak sırları yüzyıllar-
dır süregelerek günümüze değin ulaşmıştır.
Çoğunlukla fırın işlerinden oluşan bu lez-
zetlerin başlıcaları; çalkama, patlıcan balığı,
körmen köftesi, ayak lokumu, kulika, damat
katmeri, ekmek böreği ve ıspanak balığıdır.
Ayrıca kaymaktan üretilen tortu adındaki bir
çeşit sos ve ekşi mayadan yapılan ekmeği
de oldukça lezizdir. Geçmişten günümüze
aktarılan gastronomi kültürünün yaşatılma-
sı, geleneksel yemeklerin dışarıdan gelen
ziyaretçilere tanıtılması, köy kültür ve sanat
merkezinin bu lezzetlerle çekim merkezi
haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğ-
rultuda usta öğretici ve öğretmenler rehber-
liğinde yemek yapımı konusunda yetenekli
köylüler tespit edilerek gastronomi atölyesi
oluşturulacak; kursiyerlerin ürettikleri ürün-
ler köy kültür ve sanat merkezinde yer alan
yeme içme alanları ve kafede hizmete sunu-
lacaktır.
58