Page 89 - Şehrimiz İzmir
P. 89
KARABURUN
KARABURUN
Karaburun Yarımadası’nın antik çağda adı “Mimas” olarak bilinir. Homeros’un
ünlü eseri Odysseia’da “Rüzgârlı Mimas” olarak geçen Mimas Dağı, bugünkü Boz-
dağ’dır. Eski haritalarda bu bölgenin adı Capo Calaberno (Calaberno Burnu) olarak
geçmektedir. Karaburun kelimesinin Calaberno’dan bozularak gelmiş olabileceği
düşünülmektedir. Başka bir varsayıma göre yarımadaya deniz yoluyla gelişte gö-
rülen “Kömür Burnu” mevkisindeki kayaların renginden dolayı yöreye “Karaburun”
denilmiştir. Bir diğer varsayım ise Türkçede “Kara” sözcüğünün kuzey, “Ak” söz-
cüğünün de güney anlamlarında kullanılmasına dayanmaktadır. Osmanlı kay-
naklarında Ahurlu veya Ahırlı olarak anılan yarımada, sonraları Karaburun adını
almıştır.
İlçede Roma Dönemi’nden kalma kaya mezarları ve kale kalıntıları mevcuttur.
Çullu Camisi ve eski Mordoğan Ayşe Kadın Camisi erken dönem Türk hâkimiye-
tini göstermektedir.
Karaburun; açık denize bakması nedeniyle tertemiz koyları, plajları, festival-
leri, balıkçılık ve dalış turizmi konusundaki potansiyeli ile kişisel tercihlere hitap
edebilmektedir. İlçede ayrıca çok sayıda taş ocağı ve mermer işletmesi bulun-
maktadır.
Karaburun yarımadası, doğal yapısı ve rüzgârıyla çok zengin bir ekosisteme
ve biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Şifalı otlar açısından (sütleğen, yarpız, gelincik
otu, kantaron otu, kapari, kekik, kenger gibi) oldukça zengindir. Yarımadanın en
önemli tarımsal ürünleri kesme çiçekçilik (özellikle nergis), narenciye ve enginar-
dır. Hurma zeytin ve keçi sütünden yapılan kopanisti peyniri yörenin tanınmış
lezzetleridir.
Yarımada ayrıca kara ve deniz canlıları açısından da önemli
bir zenginlik teşkil eder. Özellikle tüm dünyada sayıları 500,
yurdumuzda ise 100 civarında kalmış olan “Akdeniz
Foku” ve nesli tükenmeye yüz tutan “Ada Mar-
tısı” koruma altına alınmıştır. Mordoğan’da
bulunan “Müesser Aktaş Etnografya
ve Tarih Evi”nde el sanatları ürün-
leri, geleneksel köy odası,
yöresel giysiler ve mut-
fak eşyaları sergi-
lenmektedir.
87
87
87
87