Öğrenciler Kendi Eğitim İçeriklerini Belirliyor
Türkiye'de ilk kez, ortaokul ve lise öğrencilerinin eğitimde dijital içerik isteklerine yönelik "Dijital Materyallerin Öğrenmeye Etkisi'' EBA Öğrenci Çalıştayı düzenlendi.
Bornova Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesinde düzenlenen çalıştay Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirildi.
Çalıştaya; İzmir İl Milli Eğitim Müdür Vekili Harun Yazar, Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Büküm, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercan Akpınar, Ege Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Fırat Sarsar ve çok sayıda gönüllü öğrenci katıldı.
İzmir EBA Ekibi koordinasyonunda Türkiye'de ilk kez düzenlenen çalıştay, Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan "Öğrenme Süreçlerinde Dijital İçerik ve Beceri Destekli Dönüşüm" başlığı doğrultusunda, çocukların 21.yüzyıl becerilerini öğrenerek teknolojiyi sadece tüketen değil, onun gelişimi ve üretimine katkı sağlayacakları bilgi ve becerileri ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirildi.
Öğrencilerin, eğitim-öğretim süreçlerinde sosyal girişimcilik ile tanışarak toplumsal problemlere çözüm arama motivasyonu kazanması ve bu yönde katılım göstermesi için düzenlenen çalıştaydan çıkacak rapor, içerik üretme süreçlerine referans olması adına, başta Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığındaki ilgili genel müdürlüklere gönderilecek.
"Çağa Ayak Uyduran Değil, Yön Veren Nesiller Oluşturacağız"
Çalıştayda açılış konuşmasını yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdür Vekili Harun Yazar, "Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu'nun ışığında, gerek İzmir'de gerekse tüm Türkiye'de evlatlarımıza bir ufuk tayin etmek üzere bir araya geldiğimiz çalıştaya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Geleceği şekillendirmek demek, gelecekle ilgili fikri ve fiili hazırlığı yapmak demektir. Geçmiş bin yılların toplamından çok daha fazla bilgi ile beslenen bu yüzyılın en hassas konusu eğitimdir. 21. Yüzyılda ülke olarak gelişmek ve bölgemize liderlik edebilmemiz için çağın becerileri ile donatılmış bireylere ihtiyaç vardır. Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi'nde vurguladığı üzere eğitimin ana unsuru, öznesi insandır. Bu minvalde İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öncelikli amacımız, her çocuğun kendi öğrenme potansiyeli ve yetenekleri dâhilinde kendisini gerçekleştirmesine fırsat vermektir." ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin kendilerini ifade edecekleri ortamı kurabilmek adına pek çok fikri hayata geçirdiklerini vurgulayan Yazar, "Çağın çağrısına kulak veren, tükettikçe değil ürettikçe mutlu olan bir nesil hedefimize doğru ilerlerken öğrencilerimizin beklenti ve ihtiyaç analizlerini yapmaktayız. Bu doğrultuda ideal öğrenme ortamlarının değerlendirilmesi, bilgiye ulaşma yöntem ve alışkanlıklarının tespit edilmesi, seviyelerine uygun içerik beklentilerinin tanımlanması amacıyla öğrencilerimizin de talebiyle Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü liderliğinde öğrenciler ile bir çalıştay yapılmasına karar verildi. 'Dijital Materyallerin Öğrenmeye Etkisi ? EBA Öğrenci Çalıştayı'na her türdeki ortaokul ve liseden tüm sınıf seviyelerinden gönüllü öğrencilerimiz katılıyor. Rahatından ödün vererek bir fikir, bir değer üretmek için dertlenen evlatlarımız, yaz tatilini en verimli şekilde geçirmek adına bu çalıştaya katkı sunuyor. 'Eğitim Bilişim Ağı'ndaki dijital içerikler, öğrencilerimizin gözüyle değerlendirilirken bu sayede onların en çok kullandıkları içerik türlerinin tespiti yapılabilecek. Ayrıca EBA portalında hangi türdeki içeriklerin öğrenme süreçlerini kolaylaştırdığı belirlenirken öğrencilerimizin hayallerindeki dijital eğitim içeriklerini de öğrenebileceğiz." diye konuştu.
Yaparak yaşayarak katılımcı öğrenmeyi desteklediklerinin altını çizen Yazar, "Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu'ndaki 'Öğrenme Süreçlerinde Dijital İçerik ve Beceri Destekli Dönüşüm' başlığı, çocuklarımıza rüyalarının peşinden gitme cesareti veriyor. Bugünden yarını görmeye çalışıp yarının ihtiyaçlarını planlarken öğrencilerimizi yalnızca çağa ayak uyduran değil, çağa yön veren nesiller olarak yetiştirmek hedefindeyiz." dedi.
Konuşmanın ardından söz alan Ege Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Fırat Sarsar, eğitimin uzun bir süreç olduğunu belirterek "Milli Eğitim Bakanlığı ve akademisyenlerin en büyük çabası, öğrenciye dokunmak. Yarınlarımız için çalışıyoruz. Bu materyalleri sizler kullanacaksınız. En doğru olanı da materyaller hazırlanırken öğrencilerimizin de sürecin merkezinde olmasıdır." dedi.