İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Gelişim Akademisi eğitimleri kapsamında Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız tarafından ´´Derin Uzayda Bilim´´ konulu konferans verildi.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen seminerde Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız tarafından ´´Derin Uzay Misyonları ile Bilim´´ konusunda öğretmen ve eğitim yöneticilerine yönelik eğitim gerçekleştirildi.
Programın açılışında söz alan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Çağlar Bağcı tekstil mühendisliğinin geleceği ile ilgili konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ´´Biz Ege İhracatçı Birlikleri olarak çok büyük bütçelerle tekstil mühendisliğinin algısının değiştirilmesi için çalışıyoruz. Eğer bu konuda sizleri ikna etmeyi başaramazsak bu çabamız boşa gidecek. Bu ülkenin geleceğini sizler yetiştiriyorsunuz. Genç nüfusumuzu tekstil mühendisliğine yönlendirmeliyiz.´´ dedi. Tekstilin hala açık bir pazar olduğunu dile getiren Bağcı, katma değerli üretime geçilmesi ve markalaşma yolunda adım atılması gerektiğini söyleyerek bu sayede düşük bütçeli yatırımlarla sektörden yüksek gelir elde edilebileceğini kaydetti.
Öğrencilerin Motivasyonunu Kırmayın
Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte daha önce yaklaşık 100 okula e-konferans gerçekleştirdiklerini vurgulayarak ´´Bu e-konferansların ardından Türkiye´ye geldiğimde İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün davetine de katılacağımı söylemiştim. Bu konudaki çalışmalarımız hem İzmir´de hem tüm Türkiye´de devam edecek.´´ diye konuştu.
Kendisini davet eden çok fazla okul olduğunu söyleyen Yıldız, ´´Hepsine birden yetişme imkânım bulunmadığı için e- konferanslara devam ediyorum. Bu noktada eğitimciler devreye giriyor. Onların yapması gereken ise öğrencileri motive etmek, uzaya ve bilime olan ilgilerine destek olmaktır diye düşünüyorum.´´ şeklinde konuştu.
Seminerde eğitimcilere derin uzay kavramını açıklayan Yıldız, dünyanın 120 derecelik 3 farklı bölgeye ayrıldığını ve bu bölgelere yerleştirilen yaklaşık 70 metre boyundaki antenler aracılığıyla uzaydan veri toplandığını söyledi.
´´Derin Uzay Misyonları ile Bilim´´ konusunda tipik bir uzay misyonunun proje önerisi, proje kabul süreci, aracın inşa süreci, testler, fırlatma, cruise (yolculuk) ve bilim araştırmaları gibi basamaklardan oluştuğu bilgisini veren Yıldız, eğitimcilerle soru cevap şeklinde interaktif bir seminer gerçekleştirdi.
Çocuklar Dünyadaki En Büyük ve En Güçlü Potansiyeldir
Konuyla ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, dünyanın yeni bir çağın eşiğinde olduğunu söyleyerek ´´Kıtalararası mesafelerin tek tıkla sıfırlandığı, bilginin parmak ucunda olduğu bir dönemde ülke meselelerinin başköşesinde eğitim olmalıdır.´´ dedi.
Artık tek tip insanlara değil, düşünen, muhakeme eden, inisiyatif alabilen, çözüm odaklı bireylere ihtiyaç olduğunu belirten Yahşi, ´´Çocuklarımıza 21. yüzyıl becerilerini kazandırırken bir yandan da onların hayal gücünü geliştirmeliyiz. Onlara kendilerine bir hedef koymayı, hayallerinin peşinden gitmeyi öğretmeliyiz. Ruhunu uyandırabildiğimiz her çocuk, insanlık için bir rüyayı gerçeğe dönüştürecektir. Herkes hayal kurar lakin peşinden gitme cesareti olanların hayalleri gerçeğe dönüşür. İşte bugün aramızda bulunan Dr. Umut Yıldız, bu rüyayı gerçeğe dönüştürmeyi başardı. Çığır açan keşiflerin çağında, çocuklar dünyadaki en büyük ve en güçlü potansiyeldir.´´ diyerek değerli sunumları için Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız´a teşekkürlerini sundu.