İki gurup halinde toplamda 200 yüz öğretmenin katılımıyla gerçekleşecek bilgilendirme toplantılarının ilki, İzmir Balçova’da yapıldı.
Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Genç Bizz Liseler Arası Girişimcilik Programının modülleri arasında yer alan öğretmen eğitimleri kapsamında yüz okuldan belirlenen toplam iki yüz öğretmen girişimcilik eğitimi alıyor. Program boyunca öğretmenler, iş planı geliştirme, şirket kurma, ürün ya da hizmet üretme, satış, şirket idaresi ve benzeri konularda eğitim alarak, katılımcı okullarda oluşturulacak öğrenci guruplarına bu eğitimi verecekler.
Programda ortaöğretim seviyesindeki öğrencilerin, gönüllü mentörler eşliğinde iş planı geliştirmeleri, şirket kurmaları, ürün ya da hizmet üreterek, satış, şirket idaresi gibi konularda doğrudan kendilerine ait projeler üzerinden deneyim kazanmaları hedefleniyor. Program sayesinde gençler, kurdukları şirketlerde ürettikleri ürünleri pazarlayarak geleceğin iş adamları olma yolunda önemli bir adım atarken, iş dünyası gönüllülerinin desteği ve rehberliği de onların gelişimine katkı sağlayacak.
İzmir’de 2015 yılından bu yana gerçekleştirilen ve her yıl okullardan daha fazla ilgi gören program, 2016 yılından bu yana İZKA desteğini alarak devam ediyor. Bu yıl İzmir’de dördüncüsü gerçekleştirilecek olan programın bilgilendirme toplantısında konuşmacı olarak Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Seçil Çelebi, İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz ve İZKA Planlama Birimi Başkanı Murat Çelik de yer aldı.
Genç Bizz Liseler Arası Girişimcilik Programı Ulusal Finali Bu Yıl İzmir’de Yapılacak
Genç Bizz Liseler Arası Girişimcilik Programı bilgilendirme toplantısında konuşan Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Seçil Çelebi,30 okulda başlatılan çalışmanın 100 okulla devam ettiğini ve 50 şirket ile başlatılan çalışmanın 100 şirkete ulaştığını vurguladı. Çelebi, “ Bir yıl boyunca liselerde gençlerimizin kendi şirketlerini kurdukları, yönettikleri, zorlukları ve keyfiyle geçecek bir yılın başlangıcındayız. Öğrencilerimize ulaşacak sizler ile yapacağımız bu eğitim çok önemli. Bu yıl finali de İzmir’de yapacağımız için çok daha fark yaratan ve ses getiren girişimler ile ilimiz kendinden söz ettirecek.” dedi.
Liseli öğrencileri birer girişimci olarak yetiştirmenin önemini belirten İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz “Eğitim sosyal sermayenin geliştirilmesi anlamında çok önemli” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde girişimciliğin önemi her geçen gün artmaktadır. Şehir ve ülke ekonomilerinin lokomotifi girişimcilerdir. Okullarda girişimcilik eğitiminin okul öncesinden liseye kadar yaygınlaşmasını sağlamalıyız. İzmir’de eğitim göstergeleri ülkemiz geneline kıyasla önemli oranda olumlu bir tablo ortaya koymaktadır. Bununla birlikte İzmir’de eğitimin kalitesinin arttırılması ve nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi için bu tür çalışmalar büyük önem arz etmektedir.” diyerek bu programa katılıp öğrencilerini geliştirecek ve girişim fikirlerini yönlendirecek öğretmenlerin katkılarının önemine değindi.
Diplomaların Değil, Yeteneklerin, Keşiflerin, Üretimin, Patentin ve Girişimciliğin Önemli Olduğu Bir Dünyada Yaşıyoruz.
Programda söz alan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, “Geleceğe dair güzel fikirlerin ortaya çıkacağına inandığım bu toplantıda bulunmaktan mutluluk duyuyorum.” diyerek başladığı konuşmasında Türkiye’nin geleceğini şekillendiren öğretmenlere vurgu yaptı. Yahşi, “Eğitimciler olarak bizler bu kumaşı doksan dokuz defa ölçüp bir kere biçiyoruz. Çocuklarımızın hamurunu bizler yoğuruyoruz. Biz insan yetiştiriyoruz. Karakter şahsiyet inşa ediyor, bu ülkenin yarınını şekillendiriyoruz. Bu süreçte öğrencilerimize kendi evladımız gibi yaklaşıyor onlar için adanmış bir yürekle çalışıyoruz.” diyerek bu süreçte öğrencileri yetiştiren eğitimcilerin önemine dikkat çekti.
Yahşi; “Öğretmenlik mesleğini icra etmekten onur duyuyoruz. Akademik başarıyı öğrencilere vermekle birlikte yalnızca bilgiyi aktaran değiliz. Bilgiyi olduğu gibi öğrenciye transfer eden bir meslek gurubu da değiliz. Yetişen yeni neslin nasıl geldiğini biliyoruz. Bilgiye ulaşmak artık mesele değil. Önemli olan bilgiyi; yoğurmak, harmanlamak dizayn etmek, ona duyguyu katmak ve bilgiyi farklı bir şekilde satmaktır. Bunu yaparken de yalnızca Türkiye’de değil dünya genelinde patent alarak üretime geçmek, asıl gaye budur. Biz istiyoruz ki bu projelerle öğrencilerimiz pay alsınlar, sadece lise mezunu olarak kalmasınlar. Artık diplomaların değil, yeteneklerin, keşiflerin, üretimin patentin girişimciliğin ve bu ruhu vermenin önemli olduğu bir dünyada yaşıyoruz.” dedi.
Maziye Bakarak Atiye Daha Hızlı Gitmenin Derdindeyiz
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Türk tarihinden örnekler verdiği konuşmasına şöyle devam etti: “ Bizim kodlarımızla, bizim genlerimizle, bizim hikâyemizle dünyayı nasıl değiştirdiğimizi biliyoruz. Geçmişe baktığımızda bunun en güzel örneklerini görüyoruz. Malazgirt’te Alparsalan ile Anadolu’nun kapılarının nasıl açıldığını, Fatih Sultan Mehmet’le çağ açıp kapandığını, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaş’ında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le gördük. Şimdi bambaşka bir mücadele dönemi başladı. Bu dönemde sadece müfredatın çocuklara vermiş olduğu bilgileri aktararak çok da yol kat edemeyiz. Sadece akademik anlamda başarı yeterli değil öğrencilerimize girişimci ruhu kazandırmamız gerekiyor. Girişimci heyecanını, ufkunu çizmek bambaşkadır. Biz bu çocuklara bunu kazandırmak zorundayız. Bir öğrencimizin çıkarak bir çığır açmasının bu ülkeye nasıl faydası dokunacağını öğretmenler olarak çok iyi biliyoruz. Bizim kodlarımızda bunu başarma azmi ve iradesi var. Maziye bakarak atiye daha hızlı gitmenin derdindeyiz. Bu ülkede dünya çapında yeni patentler bulunacaksa, otuz kırk yıl sonra bu çocukların başarıları okunacaksa bizim öğretmenlerimiz, bizim yöneticilerimiz gerçekten çalışıp gayret etmiş demektir. Ülke olarak ekonomik teknolojik ve bilimsel anlamda güçlü olmak zorundayız. Bunun için özgüvenli, araştırmacı her daim kendi yeteneklerini ortaya koymaktan çekinmeyen öğrenciler yetiştirmeliyiz. Dünyaya şekil verecek bizim çocuklarımız olmalı buna yürekten inanıyorum. Bizim çocuklarımızda bunu başarabilecek kabiliyet ve özgüven yeterince var. Çocuklarımız bu ülkenin şarkısını söyleyecekler, bayrağımızı dalgalandıracaklar asıl sermayemiz budur. Siz öğretmenlerimizin gayreti ile hep birlikte başaracağız.” diyerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.