İzmir Ödemiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, daha önce ilçede çöplük olarak kullanılan 20 dönümlük alanda, kışlık sebze ve buğday yetiştiriyor.
Bilişim teknolojileri, elektrik-elektronik teknolojisi, makine ve tasarım teknolojileri, metal teknolojileri, mobilya ve iç mekan tasarımı gibi bölümleri de bulunan lisede 38 öğrenci, tarım uygulamaları alanında eğitim görüyor.
Ödemiş Kaymakamlığı, daha önce ilçe çöplüğü olarak kullanılan 20 dönümlük alanı, geçen yıl tarım uygulama bahçesi olarak kullanılması için okula tahsis etti. Arazi, ilçedeki oda ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla rehabilite edildi. Alanın damla sulama sistemi kurulan bölümünde havuç, brokoli, karnabahar, kereviz gibi kışlık sebzeler yetiştirilmeye başlandı, tarlaya dönüştürülen bölümüne ise buğday ekildi.
"Yemyeşil Hale Geldi"
Okula yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki uygulama bahçesinde sebzelerin bakımı, öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor. Sebzeler olgunlaştıklarında hasat edilerek satışa sunuluyor. Okulun tarım alanı şefi Gülay Çalıkkasap, uygulama bahçesinde yetiştiricilik, bakım ve tarımsal hastalıklarla mücadeleyle ilgili eğitimler verdiklerini söyledi. Arazinin Ödemiş Kaymakamlığınca okullarına tahsis edildiğini belirten Çalıkkasap, "Daha önce bu arazi ilçe çöplüğüydü. Şu anda gördüğünüz gibi yemyeşil hale geldi. Bu bizim için ayrıca sevindirici bir durum." ifadelerini kullandı. Uygulama bahçesinin öğrencilerin gelişmesine büyük katkı sağladığını aktaran Çalıkkasap, şöyle konuştu: "Sadece teorik eğitimle hiçbir zaman meslek öğretilemez, mutlaka pratik uygulama olması gerekiyor. Öğrenciler karşılaştıkları sorunlar karşısında nasıl önlem alacaklar, nasıl hareket edecekler, bunu kendileri birebir uyguluyor, yaşayarak öğreniyor. Hem pratik hem teorik bilgilerini birleştirme fırsatı buluyorlar. Ödemiş'te tarım çok gelişmiş ve yaygın bir sektör. Amacımız kalifiye eleman yetiştirmek. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz."
11. sınıf öğrencisi Kerem Top, ailesinin çiftçi olduğunu, bundan dolayı bu bölümü tercih ettiğini dile getirdi. Bahçenin kendileri için çok faydalı olduğunu anlatan Kerem Top, "Bizim yaptığımız yöntemle ailemizin yaptığı biraz farklı. Burada damlama sulama yapıyoruz, akıllı gübre veriyoruz." diye konuştu. Öğrencilerden Yalçın Kırca ise ailesinin de çiftçilik yaptığını ve bunu sürdürmek adına tarım bölümüne devam ettiğini kaydederek kendilerine bu imkânı sunan yetkililere teşekkür etti. Okulun müdürü Mehmet Sıddık Kaya da meslek liselerinin genel amacının öğrencilerin yaparak ve yaşayarak mesleklerini öğrenmeleri olduğuna dikkati çekerek, "Uygulama bahçesinde mevsim sebzeleri üretiyor, meyve fidanı yetiştiriyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra ilçe halkının siparişlerini karşılamaya çalışıyoruz." dedi.
"Ortak Akılla Yönümüzü Belirliyoruz"
Teoriyle pratiği buluşturan, ihtiyaca cevap veren projeler üretmeye devam edeceklerini kaydeden İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, "Bu amaçla özel sektör, sivil toplum kuruluşları, meslek lisesi müdürleri ve alan öğretmenleriyle sık sık bir araya gelerek ortak akılla yönümüzü belirliyoruz." diyerek yaptıkları çalışmalardan dolayı okulu tebrik etti.