"İzmir Öğrenme Şenliği'' Başladı
İzmir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Halk Eğitim Merkezleri ve Olgunlaşma Enstitüsü kursiyerlerinin öğrenme etkinliklerini sergilendiği "İzmir Öğrenme Şenliği" başladı. Hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılımı hedefleyen şenlikte, el emeği ürünler sergilenirken sanatsal ve kültürel gösteriler de katılımcıların beğenisine sunuldu.
İzmir Konak Meydanı'nda hayat boyu öğrenme faaliyetlerinin tanıtımının yapıldığı "İzmir Öğrenme Şenlikleri" başladı.
İzmir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen şenlikte, Halk Eğitim Merkezleri ve Olgunlaşma Enstitüsü kursiyerlerinin hazırlamış olduğu el emeği ürünler, 41 farklı stantta sergileniyor. Hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılımı arttırmayı hedefleyen öğrenme şenliklerinde, yaygın eğitim çalışmaları hakkında halk bilgilendirilirken sanatsal ve kültürel gösteriler de katılımcıların beğenisine sunuluyor.
Üç gün boyunca sürecek olan şenliğin açılış törenine; Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdür Vekili Mehmet Zeki Başyemenici, İzmir Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldız, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Mehmet Tahir Büdün, İlker Erarslan ve Şemsettin Ünal'ın hazır bulunduğu şenliğin açılış törenine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Tire Mehter Halk Eğitim Takımının gösterisiyle başlayan açılışta, saygı duruşunun ardından işaret dili eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Şenliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, hayat boyu öğrenmenin öneminden bahsederek 'Her zaman, her yerde ve herkes için eğitim' kavramının son yıllarda dünya gündeminde öne çıktığını söyledi. Halk eğitimi merkezlerinde İzmir'de bu yıl açılan kurs sayısının 11 bin 922'ye ulaştığını belirten Dr. Yahşi, kursiyer sayının ise 212 bin 553'e çıktığını ifade etti.
"ÖĞRENME TUTKUSU YAŞA BAĞLI DEĞİLDİR"
Engelli vatandaşların evlerine hapsolmadan hayata daha aktif olarak katılabilmesi hedefiyle açılan 110 kursta 882 kursiyerin eğitim aldığını dile getiren Dr. Yahşi, ayrıca unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının da araştırılarak yaşatılmasına ve nesilden nesle aktarılmasına yönelik çalışmalar yapıldığı bilgisini verdi. Halk eğitim merkezleri ile birlikte kurslarda tiyatrodan müziğe, spordan sanata, işaret dilinden yabancı dil öğretimine kadar birçok alanda toplumun her kesimine ulaşılabildiğine değinen Dr. Yahşi, "Halk eğitimi merkezlerimizde yine her yaştan insanımıza, meslek edindiren kurslarla birlikte İzmir'in her ilçesinin özel yönlerini, kültürel değerlerini gün yüzüne çıkarıyoruz. Aklını ve gönlünü aynı hedefte buluşturan insan için hiçbir dağ yüksek değildir. 2018 yılında kaybettiğimiz bu toprakların yetiştirdiği büyük bir değer olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 70 yaşına kadar günde 17 saat çalışmıştır, öğrenme tutkusu yaşa bağlı değildir. "Artık bu yaştan sonra ne öğreneceğim" diye düşünmeyen, öğrenmeyi hayat yolculuğuna yoldaş edinen her yaştan birey 'hayat boyu öğrenmeyle' buluşuyor. 21.yy şartları üreterek öğrenmeyi destekliyor. Bu sayede vatandaşlarımız öğrendiklerini üretime, ürettiklerini hayata katıyor. Öğrenme etkinliklerini bir yaşam biçimi haline getiren, ilgisini ve merakını her daim diri tutan, yeni bir şey öğrenmenin hazzına varan bireylerle daha güçlü bir gelecek hedefimize vakıf olacağız" dedi.
"7'DEN 70'E HAYAT BOYU ÖĞRENME"
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdür Vekili Mehmet Zeki Başyemenici ise, "Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü olarak 81 vilayette öğrenme şenlikleri düzenliyoruz. Bunun bir örneğini de şuanda tarihi, kültürel, medeni ve doğal güzellikleriyle ülkemizin güzide şehri İzmir'de düzenlemekten gurur duyuyoruz. Beşikten mezara kadar öğreniniz. 7'den 70'e öğrenme ve hayat boyu öğrenme kavramlarının ne kadar önemli olduğunun farkındayız zira anne karnında başlayan öğrenme süreci hiç bitmeden devam etmektedir. Halk Eğitimi Merkezlerimizde 2 bin 750 modüler programla A'dan Z'ye vatandaşlarımıza ücretsiz kurslar açıyoruz. Bugüne kadar 2017 sonu itibariyle, yaklaşık 7 milyon vatandaşımızın kurslarımızdan istifade ettiğini görüyoruz. 2018 sonu itibariyle, bu çeşit kurslarımızla beraber 8 milyon 250 bin vatandaşımızın merkezlerimizden sertifikalandırıldığını biliyoruz. Bir önceki yıla göre yüzde 18'lik bir artış görülmüştür. 2019 sonu itibariyle mevcut durumun daha üzerine çıkmasını ümit ediyoruz. Halk Eğitim Merkezleri'nin hepsinde vatandaşlarımızın yoğun ilgi ve alakasını görmekteyiz" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen, İzmir Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan geleneksel Türk el sanatlarıyla bezeli kıyafetlerin sergilendiği defile, büyük beğeniyle karşılandı. 5 Mayıs tarihine kadar Konak Meydanı'nda devam edecek olan şenlikte, el emeği ürünler vatandaşları bekliyor.