İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi Kitap Fuarında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi Kitap Fuarında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, “Okuma Alışkanlığı ve Okuma Kültürü” konulu söyleşide öğrencilerle bir araya geldi.

 

Kültürpark’ta düzenlenen 24. Tüyap Kitap Fuarı Konferans Salonunda öğrencilerle buluşan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi,  okuma alışkanlığı ve okuma kültürü üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşiye; Karabağlar Öğretmenler ve Şeker Mevhibe Ortaokulu, Buca Makbule Süleyman Alkan Ortaokulu, Karabağlar Zeyni Hanım Ortaokulu ve Bergama Göçbeyli İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri katıldı.


“Öğrencimizle birlikte kitapların varlığını hissetmek, kitaplara dokunmak, onlarla buluşmak çok güzel. Burada aslolan duygu dünyanızın ve kelime haznenizin gelişmesi. Sizinle birlikte kariyer planlaması yapan arkadaşlarınızın bir adım önüne geçebilmeniz için, ilerde iyi yerlere gelebilmeniz için çok okumanız lazım.” diyen Yahşi, öğrencilere sadece İzmir’deki değil dünyadaki yaşıtlarıyla yarışabilmeleri için her zaman her yerde okumalarını tavsiye etti.


Okumak Bir Sevdadır 


Öğrencilere batı ve doğu klasiklerini mutlaka okumalarını tavsiye eden Yahşi,  “Okumak bir sevdadır. Kitaplara dokunun, onları koklayın, sayfalarına not alın, altlarını çizin. Kitapta çizilen yerler, insanın yaralarını gösteren sizi beyninizden, kalbinizden ve ruhunuzdan vuran yerlerdir.” dedi.


Gençlere mutlaka bir kitaplık sahibi olmalarını öneren Yahşi,  teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hızla ilerlediği Endüstri 4 Devriminde bile yeri doldurulamayan yegâne şeylerin kitap ve öğretmen olduğunu ifade etti.

Günümüzde bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğunu belirten Yahşi, kitapların insanları farklı dünyalara götürdüğünü ve onların hayal dünyasını genişlettiğini söyledi.

 

“Zevkinizin ve karakterinizin gelişmesi için, toplumda kendinize saygın bir yer edinmek için okuyun.  Ancak o zaman kelimelerle dans etmeye başladığınızı göreceksiniz. Denizde bir şey varsa kıyıya vurur; kalpte bir şey varsa dile vurur.” diyen Yahşi okuma kültürüne dair Türk büyüklerinden ve Türk bilim insanlarından örnekler verdi.

 

Osmanlı döneminde padişahların büyük bir çoğunluğunun sanat¸ edebiyat¸ şiir ve ilim ile yakından ilgilendiklerini ifade eden Yahşi, ömrünü İslam Bilim Tarihi’ne vakfeden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in de günde 17 saatini yaptığı araştırmalar için okuduğu kitaplara ayırdığına dikkat çekti.

Hayatını Türk irfanına adayan ve 38 yaşında iken gözlerini kaybeden Türk Edebiyatı’nın ünlü yazarı Cemil Meriç’in ‘Kamus bir milletin namusudur.’ sözlerini hatırlatan Yahşi, imkânsızlıklar içinde yetişen Prof. Dr. Aziz Sancar’ı Nobel’e götüren yolun da kitaplardan oluştuğunu kaydetti.

 

Büyük taarruzun arifesinde,  cephenin o en sıcak ortamında bile nerdeyse dışarıyla ilişkisini kesecek kadar ciddi bir konsantrasyonla roman okuyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek veren Yahşi, öğrencilere “Çok kitap okursanız kalbi selim, aklıselim ve zevkiselim bireyler olursunuz.” dedi.  


Yahşi, en çok huzur bulduğu yerlerin başında kitapçıların ve sahafların geldiğini belirterek gençlere “Kitap almayacak dahi olsanız bile mutlaka kitapçılara gidin, araştırın, bakın.” tavsiyesinde bulundu.

 

Kitap, Geleceğe Meydan Okumaktır

 

“Kitap, geleceğe meydan okumaktır. Kitaplara harçlığınızdan para ayırın. Ancak o zaman kitapların kıymetini bilirsiniz. Okumanın insana verdiği faydayı ve hazzı başka hiçbir servet sağlayamaz.” diyen Yahşi, okumanın dipsiz bir kuyu olduğunu ve okudukça kişinin kendi eksikliklerini gördüğünü sözlerine ekledi.

 

Sanal oyunlarla geçirilen zamanı, zaman kaybı olarak niteleyen Yahşi,  “İnsanın en verimli kitap okuma çağı gençlik yıllarıdır. Böylesine kıymetli bir dönemi dijital veri çöplüğü ile zayi etmemek gerekiyor. Siz de size yön veren, ufuk çizen kitaplardan vazgeçmeyin.” dedi.


“Mevlana da bu topraklarda yaşadı. Onun bakış açısıyla kâinatı ve insanı okumak da önemlidir. Birine yardım eli uzatmak, başkasının derdiyle dertlenmek, komşuluk haklarını da okumak lazım.” diyen Yahşi, insanların dertlerini anlamanın insanlığın en büyük düsturu olduğunu vurguladı.

 

Merhametin, adaletin ve iyiliğin de kitaplardan öğrenildiğini kaydeden Yahşi, öğrencilere “Kitapların sevgi dolu dünyasında kaybolun; onların hayal dünyasına yelken açın.” dedi. Öğrencilerle soru cevap şeklinde devam eden söyleşide Yahşi, kitap fuarlarının zengin içeriği ile önemli bir kültürel faaliyet olduğuna değindi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okuma kültürünü geliştirme anlamında yaptığı çalışmalara da değinen Yahşi, okumaz yazmaz oranının İzmir’de ciddi anlamda aşağı çekildiğini ifade ederek İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın desteğiyle dezavantajlı bölgelerde maddi imkânı yeterli olmayan öğrencilere kitap dağıtımı yapıldığının da bilgisini verdi.

09-04-201909-04-201909-04-201909-04-201909-04-201909-04-201909-04-201909-04-201909-04-201909-04-201909-04-201909-04-201909-04-201909-04-201909-04-2019

Fevzipaşa Mh. Öğretmen Sokak No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İZMİR - 0232 280 35 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.