İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Gelişim Akademisi çalışmaları kapsamında, göreve yeni başlayan eğitim yöneticilerine yönelik 'Eğitimde Yönetim ve İnovatif Eğitim Liderliği Semineri' verilmeye başlandı.
18-25 Eylül tarihlerinde verilecek eğitimlerin ilki, Karabağlar Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşti. Seminerde, 292 müdür yardımcısı ile 16 müdür başyardımcısı eğitim aldı. Göreve yeni başlayan 102 okul müdürüne yönelik seminer ise önümüzdeki hafta gerçekleşecek.
Eğitim yöneticileri seminerlerde; Maarif Müfettişi Koray Aykurt, Buca Recep Ersayın İlkokulu Müdürü Mustafa Tercan, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas Türnüklü ve Kamu Yönetimi Uzmanı Nihat Aytürk gibi birbirinden değerli isimlerle bir araya geliyor. Gün boyu süren eğitimlerde; yöneticiler, 'Anlaşmazlık Çözümü, Müzakere, Problem Çözme, İletişim Becerileri, Protokol, Disiplin Amirinin Görev ve Yetkileri' gibi birbirinden farklı konu başlıklarıyla alanında uzman isimlerden eğitim alıyor.
"Eğitim Yönetimi Bir Sanattır"
Programın açılış konuşmasını yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, eğitim yöneticilerine, yeni görevlerinin hayırlı olması temennisinde bulundu. Okulların daha etkin olmasının, eğitim yöneticilerinin yenilikçi yaklaşımlar geliştirmesiyle mümkün olacağını belirten Yentür, "Eğitim yönetimi, bir bilim olduğu kadar aynı zamanda bir sanattır." dedi.
Okullarda sevgi, saygı ve güven esasına dayalı bir ortamı tesis etmenin önemine değinen Yentür, "İletişim dili çok önemlidir. Gönül kapısını açmadığınız hiçbir yerde başarıya ulaşamazsınız. Karşılıklı bir yönetim anlayışı ve paydaş işbirliği ile okullarda kısa ve uzun vadede olumlu değişimler mümkün." ifadelerini kullandı.
Ölçme değerlendirme sürecinin iyi yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Yentür, "Ölçme değerlendirme yapamadığınız hiçbir süreci yönetemezsiniz. Bunu yaparak hedeflerinizi güncelleyin. Öğretmenlerinize bir motivasyon kaynağı sağlayın, okula aidiyet duygusu geliştirin." gibi tavsiyelerde bulundu.
Okul planlamalarında, akademik çalışmaların yanında kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere de yer verilmesi gerektiğini belirten Yentür; insanî ve ahlaki değerlerle donanmış bir neslin inşasının, ancak çok yönlü ve bütünleşik bir eğitim öğretim modeliyle mümkün olduğunu sözlerine ekledi.
İzmir'in; sosyo-ekonomik yapısı, entelektüel birikimi ve sosyal çevresi ile gelişime ve değişime açık bir kent olduğunu söyleyen Yentür, okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yararına olacak her yeni çalışmaya destek vereceklerini kaydetti.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü çeşitli projeler ve çalışmalarla, sürekli sahada olacağını belirten Yentür, yeni eğitim öğretim yılının herkes için hayırlı olması temennisinde bulundu.
"Okullarda Rol Model Olmalıyız"
Seminerin ilk konuşmacısı Maarif Müfettişi Koray Aykurt, disiplin amirinin görev ve yetkileri konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Aykurt, "İyi bir yönetici, önce bilgi sahibi olmalıdır. Günümüz iletişim çağı ve bilgi çağı. Okullarımızda iyi çalışmalara imza atarak ve örnek davranışlar sergileyerek rol model olmalıyız." şeklinde konuştu.
Ardından söz alan Buca Recep Ersayın İlkokulu Müdürü Mustafa Tercan, anlaşmazlık çözümü ve müzakere konularında eğitim verdi. Bu alanda pek çok çalışması ve makalesi bulunan Tercan, okullarda karşılaşılan sorunlar, problem çözme becerileri ve çözüm önerileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Eğitimin son konuşmacısı, Kamu Yönetimi Uzmanı Nihat Aytürk oldu. Alanında uzman isim Aytürk, protokol kuralları, iletişim becerileri, etkili dinleme, kamusal yaşamda davranış kuralları ve yönetimde ast-üst ilişkisi gibi konulara değindi.