İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 'Gelecek Tarımda Tarımın Geleceği Gençlerde' Dedi

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 'Gelecek Tarımda Tarımın Geleceği Gençlerde' Dedi

Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı 01.06.2022 tarihinde işbirliği protokolü imzaladı. Yapılan iş birliği protokolünü kamuoyuna duyurmak ve farkındalık oluşturmak amacı ile İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde; İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen tarafından ortak basın bilgilendirmesi yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı 'Gelecek Tarımda Tarımın Geleceği Gençlerde' yaklaşımından yola çıkarak güçlerini birleştirdi. İki Bakanlık; tarım hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ve laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini artırarak tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücüne yetiştirmek amacıyla 01.06.2022 tarihinde işbirliği protokolü imzaladı. 2021-2022 eğitim öğretim yılında tarım hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı ile laboratuvar hizmetleri alanlarında Milli Eğitim bakanlığı uhdesinde 123 Okul 9309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsayan protokolün ortak basın bilgilendirmesi yapıldı.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Tarım, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alanlarında; Tanıtım, İş Birliği, Üretim ve Yatırım başlıkları altında çalışmalar planladı. İzmir'de Bayındır Alparslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ödemiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Ödemiş Ovakent Çok Programlı Anadolu Lisesinde Tarım, Kiraz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ise Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği alanı bulunmaktadır. Bu okulların kapasitesi dahilinde etkin faaliyetler devam etmekte ve alanların İzmir'in ilçelerinde yaygınlaştırılması için çalışmalar devam etmektedir. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanlarının geliştirilmesi ve eğitim kapasitesinin artırılmasına yönelik eylem planı kapsamında çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır. Rehber öğretmenlere tarım ve hayvan yetiştiriciliği alanlarının geleceği konusunda bilgilendirme yapılarak 2022 tercih döneminde öğrencilere etkili rehberlik ve tanıtım yapılacaktır. Tarım alanı bulunan okullardaki yöneticiler, alan şefleri ve rehber öğretmenlerden oluşan bir komisyon kurulmuş ve ortaokullarda tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Okulların Tarım bölümünün yaptığı çalışmaların ve iyi uygulamaların sosyal medya ve yerel basında yer alması sağlanmıştır. Tarım fuarlarında okulların tarım alanın yetiştirdiği ürünlerin tanıtımı yapılmıştır. İlgili alanların görünürlüğünün artırılması için video, afiş ve broşür çalışmaları yapılmaktadır. Üretim faaliyetleri kapsamında; Tire Mesleki Eğitim Merkezi süt kremasından tereyağı, köy peyniri üretim faaliyetlerine başlamış olup DÖSE kapsamında satışı yapılmaktadır. Üretim kapasitesinin geliştirilmesine yönelik fiziki iyileştirmelerle ilgili süreçler devam etmektedir. Özellikle, tarım ve hayvancılığın gelişmiş olduğu ilçelerde mesleki eğitim merkezlerinde tereyağı, peynir, yoğurt, kaymak gibi süt ürünlerinin üretilmesi, döner sermaye kapsamında satışlarının yapılması planlanmıştır.

Protokol ile hem yaşanılan dijital çağın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine destek vermek, güçlendirip geliştirmek hedeflenmektedir. Artan gıda talebi, iklim değişikliğinin tarıma olumsuz etkisi gibi son derece önem arz eden sorunların çözümü noktasında Tarım ve Orman Bakanlığının Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı protokolle gençlerin nitelikli iş gücü anlamında tarımda etkin olarak yer alması hedeflenmektedir. Bu amaçla yapılması planlanan pek çok faaliyet bulunmaktadır. Bu kapsamda işletmelerinin tarımsal ihracat şirketlerinin ürün işleme ambalajlama ve benzeri tesislerinin ziyaret edilmesine yönelik yerel iş birlikleri sağlanacak, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği halinde mezun öğrencilerin istihdam edilebileceği özel sektör kuruluşlarının tespiti amacıyla araştırma yapılacak, eğitim kurumlarında yapılan tarımsal üretim ve gıda üretimi için alan üretimi izni ve benzeri konularda destek sağlanacak. Yabancı dil ağırlıklı olarak alan öğretim programları ve yüz yüze dijital eğitim materyalleri hazırlanacak. Alan derslerinde Tarım ve Orman Bakanlığı eğiticilerinin görev almaları sağlanacak. Alan öğretmenlerinin Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği atölye laboratuvarlar eğitim merkezlerinde, araştırma enstitüleri ve arazilerde iş başında eğitim düzenlenecek. Alandan mezun öğrencilerin tarım sektöründe istihdamı için ortak proje ve çalışmalar yapılacak. Alan öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitimi staj uygulamalarını bütçe olanakları doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum veya kuruluşlarda yapmaları sağlanacak. Alana uygun tohum, gübre, canlı hayvan ve benzeri malzeme desteği sağlanacak. Alana uygun donatım yapılacak, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Dijital Tarım Kütüphanesi ve Tarım Orman Akademisi'ne erişilmesini sağlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okulların ve Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki eğitim merkezlerinin çiftçi eğitim ve benzeri faaliyetlerde kullanılması sağlanacak. Mesleki ve Teknik Eğitime yönelik etkinlikler ve farkındalık faaliyetleri düzenlenecek. Tarım teknolojilerindeki gelişmeler, akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım ve benzeri konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik ortak eğitim faaliyetleri düzenlenecek. Yerel çeşitler konusunda farkındalık oluşturmak üzere çalışmalar ve tescil edilen çeşitler hakkında bilgilendirme faaliyetleri yapılacak. Alan öğrencilerine başarı bursu verilmesine yönelik çalışma ve girişimlerde bulunulacak. Okulların; toprak, yaprak su ve benzeri analizleri yapabilmeleri için kapasitelerinin güçlendirilmesi şeklinde belirlenmiş olan faaliyetler gerçekleştirilecektir.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen ortak basın bilgilendirme toplantısında İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen bir araya geldi. Protokol içeriği hakkında bilgi veren Yentür ve Özen yapılması planlanan ortak çalışmalardan duydukları heyecanı dile getirdi ve protokolün hayırlara vesile olmasını diledi.

06-07-202206-07-202206-07-2022

Fevzipaşa Mh. Öğretmen Sokak No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İZMİR - 0232 280 35 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.