İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, değerli düşünür Prof. Dr. Sadettin Ökten'i "Gönül Sohbetleri" etkinlikleri kapsamında konuk ederek anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu'nda "Medeniyet Tasavvuru" başlığı altında gerçekleşen programa İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Ömer Yahşi, il müdür yardımcıları, eğitim yöneticileri, öğretmenler ve çok sayıda davetli katıldı.
Yoğun ilgi gören programın açılış konuşmasını yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, ömrünü ilimle hemhal eden, bu toprakların halis ruhundan beslenen, fikriyatını milletinin hizmetine vakfeden, ülkemizin istikbaline büyük katkılar sunan Prof. Dr. Sadettin Ökten'i İzmir'de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek sözlerine başladı. Yahşi, "Milletimizin ortak aklının temayüz ettiği, kültürümüzle iç içe geçmiş bir nesil inşa etmek hepimizin ortak gayesidir. Bulunduğu coğrafyanın en özel rengi, adeta canlı bir kültür ve medeniyet müzesi olan bu topraklar için dertlenen bir nesil yetiştirmek en büyük gayretimizdir." diyerek Prof. Dr. Sadettin Ökten'e ilmi ve kültürel katkılarından dolayı teşekkür etti.
Konuşmasına kendi hayatından örnekler vererek başlayan Prof. Dr. Sadettin Ökten ilim ve sanat yolculuğunda edindiği tecrübeleri katılımcılarla paylaştı. Bilim, sanat ve felsefe alanında ilerlemenin anahtarı olarak dilin gelişimini işaret eden Ökten, "Lisanı korumak zorundayız ki zihnimiz gelişsin, böylece sanat yapalım, felsefe yapalım, bilim yapalım. Felsefe bilimden zordur ama sanat hepsinden zordur çünkü sanatta ilham vardır," dedi. Yaşamı boyunca aldığı eğitimlerden söz eden Prof. Dr. Sadettin Ökten, 40 yaş civarında 'Ben Kimim' sorusuyla zihnini uzun yıllar meşgul ettiğini ve böylece 'Ben bu kimliğimi nasıl ifade edebilirim? 'düşüncesine ulaştığından bahsetti.
Ökten, insanın okuma yolculuğu derinleştikçe sınırları aştığını sadece aklın rehberliğinin insana yetemeyeceğini vurgulayarak şunları kaydetti: "Sadece aklın rehberliği bize yetmiyor. 'Düşünüyorum o halde varım' yetmiyor. Arzu ediyorum o halde varım." dedi. Özellikle gençlerin kimlik arayışı sürecinde doğru bir rehberlik almasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sadettin Ökten, çocuk yetiştirmenin zahmet ve nimetlerinin bir arada olduğunu belirtti ve bireyin kendini geliştirmesinin yaşamda karşılık bulacağını söyledi.
Okudukça, Düşündükçe Hayatın Sınırlarına Varıyoruz
Ökten, bireyin okuma yolculuğunun onu sınırsız bir derinliğe taşıyabileceğini ifade ederek, "Kitaplar zihninizde bir kubbe, bir zihin çerçevesi oluşturuyor. Zihnin ve kalbin sınırları birlikte genişler. Okudukça, düşündükçe hayatın sınırlarına varıyoruz; lakin sevdikçe bu sınırları aşıyoruz," dedi.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünde gerçekleşen etkinliğin ardından, Cumhuriyet Eğitim Müzesi'nde düzenlenen "Gençlik Söyleşileri" kapsamında öğrencilerle bir araya gelen Ökten; bilgi, duygu ve eylem birlikteliği üzerine düşüncelerini paylaştı. Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Sadettin Ökten, gençlere kitap okumanın önemini vurgulayarak onları hayat yolculuklarında kendilerini geliştirmeye teşvik etti.