İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitimcileri Dinliyor
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Gelişim Akademisi tarafından düzenlenen “İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitimcileri Dinliyor” adlı söyleşide fark yaratan dört eğitimci, meslektaşları ile bir araya geldi.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen söyleşide, çeşitli alanlarda projeler üreten farklı ilçelerden dört öğretmen, meslektaşlarına çalışmaları boyunca edindikleri deneyimleri ve ortaya çıkan ürünleri anlattı.
İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’nin de hazır bulunduğu söyleşide Menemen Haykıran Âdem Saatçi İlkokulu Sınıf Öğretmeni Zeliş Kurt, Bayındır Kazım Dirik Ortaokulu Özel Eğitim Öğretmeni Tuğba Aktaş Boz, Gaziemir Anafartalar İlkokulu Müdürü Samet Başkonuş ve Konak Atatürk Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Meral Adıgüzel, projelerini meslektaşlarıyla paylaştı.
Çocuklarımızın Kalplerine Dokunmalıyız
Söyleşide eğitimcilere seslenen İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, “Mesleki Gelişim Akademisi olarak eğitimde fark yaratan öğretmenlerimizle sizleri buluşturmaya devam ediyoruz. Kendi hikâyesini yazan, söyleyecek sözü olan, öğrencilerinin kalplerine dokunan, ‘Bu işi biz de yapıyoruz.’ diyen İzmir’de gerçekten güzel çalışmalara imza atan pek çok meslektaşımız var. Kiraz’dan Kınık’a, Konak’tan Beydağ’a kadar tüm ilçelerimizde, farklı bir çalışmalar hayat geçiren meslektaşlarımızı bekliyoruz, onları dinlemek istiyoruz. Öğretmenlik mesleği, itibarı en yüksek meslekler arasında. Sizler mesleğimizin gururunu, vakarını her daim ayakta tutan işler yapıyorsunuz.” dedi.
“Hikâyelerimizi birbirimize anlatalım diye buradayız, istiyoruz ki ilimizdeki bu güzel çalışmalarla ilgili birbirimizden iyi örnekleri alalım ve uygulayalım. Belki çoğunuz sınıflarınızda çok farklı işler yapıyorsunuz ve buradan da farklı uygulamalar öğrenip sınıflarınıza taşırsınız.” diyen Yahşi öğretmenlerin toplumu şekillendirmek gibi önemli bir misyonu olduğunu ifade etti.
Bilgi, donanım, Endüstri 4.0, robotik kodlama gibi tüm teknolojik unsurların sınıflara taşındığını belirten Yahşi, “Ancak çocuklarımızı kalplerinden yakalayamadığımız zaman, kalplerine merhameti, adaleti, sevgiyi, şefkati ve iyiliği ekmediğimiz sürece topluma bir faydamız olmaz. İnsan denilen kumaşı, biz eğitimciler ölçüp biçiyoruz. Çocukları ve dolayısıyla toplumu eğitecek olan biziz. Sözlerimizin evlatlarımızın kulaklarından ziyade kalplerinde yer etmesi için kalpten konuşarak onlara ulaşmamız gerekiyor. Sözün canı vardır. Onun için hep iyiyi konuşmak, hayata pozitif bakmak, kendimizi güzel bir şekilde ifade etmek zorundayız. Paylaştıkça güzelliklerin artacağı kanaatindeyiz.” diyerek sözü eğitimcilere bıraktı.
Söz, Fark Yaratan Eğitimcilerimizde
Çalışmalarıyla fark yaratan öğretmenlerden ilki Menemen Haykıran Adem Saatçi İlkokulu Sınıf Öğretmeni Zeliş Kurt, köy okulunda çalıştığını belirterek öğrencilerin dört duvar arasında sıkışıp kalmaması için başlattığı projeyle ilgili bilgi verdi.
Kurt, “Duvarsız Sınıflar” adlı projesiyle görsel ve işitsel duyuların ötesinde çocukların doğada yaparak yaşayarak öğrenmesini ve beş duyu organına hitap etmeyi hedeflediğini söyledi.
Matematik ve Fen Bilgisi kazanımlarını doğaya entegre ederek çalışmalar yaptığını ifade eden Kurt, çocukların doğada faydalı riskler alarak risk yönetimini öğrendiğini kaydetti. E-twinning ve uluslararası projelere de başvurduğunu ifade eden Kurt, bu sayede yurtdışında yapılan çalışmaları yerinde gözlemleme imkânı bulacağını sözlerine ekledi.
Projesindeki temel amacın çocukların merak duygusunu harekete geçirmek olduğunu söyleyen Kurt, doğadaki çalışmalarda velileri ve alanında uzman isimleri de etkinliklere dâhil ettiğinin altını çizdi. Kurt, en çok özel eğitim öğrencilerinin doğada eğitim alması gerektiğini söyleyerek bu öğrencilerin iki yıl içinde çok büyük ilerlemeler kaydettiğini belirtti.
“Annemle Atölye Saatim”, “Kadın Değişir Toplum Değişir” gibi birbirinden farklı projelerle anneleri de eğitime dâhil ettiğini söyleyen Kurt, bu tür projelerle kadınların sosyalleşmesini, kültürel faaliyetlere katılmasını ve isteyen ev hanımlarının iş sahibi olmasını amaçladığını vurguladı.
Bayındır Kazım Dirik Ortaokulu Özel Eğitim Öğretmeni Tuğba Aktaş Boz, amacının özel eğitim öğrencilerini hayata hazırlamak olduğunu belirttiği konuşmasında onlara sosyal yaşam becerileri kazandırmanın öneminden bahsetti. Öğrencilerinin sosyal hayatta aktif rol alması adına okul idaresi ile birlikte kaymakamlık, ilçe milli eğitim müdürlüğü, belediye ve orman ilçe müdürlüğü gibi pek çok kurumla işbirliği içinde çalıştıklarını ifade eden Boz, çocukları akademik başarıdan ziyade işlevsel eğitime dâhil ettiklerini söyledi. Eğitimin işlevselleştirilmesi için özel eğitim öğrencilerine gündelik hayatta yapabilecekleri becerileri kazandırmayı hedefleyen Boz, onların sosyal hayata hazırlanmasına yardımcı olduğunu vurguladı.
Global Öğretmen Ödülü’nün 50 Finalistinden Biri
Gaziemir Anafartalar İlkokulu Müdürü Samet Başkonuş ise okulunun dezavantajlı bir bölgede olmasından hareketle önce velilerle iletişime geçerek okulunu, tercih edilen bir okul haline getirmeyi hedeflediğini söyledi.
Velilerin güvenini kazanmak adına ilk iş olarak evladını kendi okuluna naklettirmekle işe başlayan Başkonuş, “Kendi çocuğum için ne istiyorsam bütün öğrencilerim için de aynı şeyi istiyorum” dedi.
Eğitimin Nobel’i olarak anılan Global Öğretmen Ödülü’nün 2019 yılındaki 50 finalisti arasında yer alan Başkonuş, başarısının sırrının inanmaktan geçtiğini ifade etti. Okula ilk geldiğinde binayı içten dışa yenileyen Başkonuş, kendi çabalarıyla topladığı bağışlarla okula; oyun alanı, kütüphane, sanat atölyeleri ve bilgisayar laboratuvarı gibi pek çok tesis kazandırdı.
Başkonuş, mülteci olarak ülkeye gelen ve entegrasyon konusunda zorluklar yaşayan Suriyeli çocuklara destek verme noktasında da çalışmalar yaptığını söyledi. “Sanatın Birleştiren Gücü” projesiyle çocuklara sanat atölyeleri sunarken Türk ve Suriyeli çocuklara birlikte sanat yapma fırsatı verdi.
Söyleşide son konuşmacı olarak söz alan Konak Atatürk Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Meral Adıgüzel, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.” sözünü alıntılayarak başladığı konuşmasında çocukları mutlu, huzurlu ve paylaşımcı bireyler olarak yetiştirmenin öneminden bahsetti.
2017 yılında ilçesinde başlattığı “Okullar Dostluk İçin Yarışıyor” spor müsabakalarına öğrencilerin ilgisinin her geçen gün arttığını ifade eden Adıgüzel, “Bu bir ekip çalışması. Satranç, futbol, voleybol gibi pek çok branşta ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde turnuvalar düzenliyoruz.” dedi.
Tam bir ‘dürüst oyun’ havasında geçen turnuvalar sayesinde okul-veli-öğrenci işbirliğinin sağlandığını da sözlerine ekleyen Adıgüzel, turnuvaya katılan öğrenci sayısının yıllar içinde on binlere ulaştığını belirtti. Yanı sıra bedenen ve ruhen dinlenmeleri için öğretmenler arasında da turnuvalar düzenlendiğini söyleyen Adıgüzel, Beden Eğitimi öğretmenlerinin gönüllü hakemlik yaptığı turnuvalarda eğitim yöneticileri, öğretmen ve velilerin de gönül bağı kurduğuna dikkat çekti.
Öğretmenlerle soru cevap şeklinde devam eden söyleşinin sonunda İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, farkındalık yaratan ve yenilikçi çalışmalara imza atan tüm eğitimcilere teşekkür etti.