İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 12. Sınıf Öğrencilerini ve Rehber Öğretmenlerini YÖK Danışmanı Burak Kılanç ile Buluşturdu

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından iki oturum halinde düzenlenen yeni üniversite sınav sistemi semineri “Yükseköğretim Sisteminin Anahtar Göstergeleri ve Yükseköğretime Geçiş Sistemi” başlığı altında gerçekleştirildi.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 12. Sınıf Öğrencilerini ve Rehber Öğretmenlerini YÖK Danışmanı Burak Kılanç ile Buluşturdu

08-12-201708-12-201708-12-201708-12-201708-12-201708-12-201708-12-2017

 

6-7 Aralık’ta Karabağlar Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde, İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri ve YÖK danışmanı Burak Kılanç, YGS - LYS ´nin yerine gelecek yeni sınav sisteminin ayrıntıları hakkında bilgi vermek için 12. sınıf öğrencileri ve rehber öğretmenleriyle bir araya geldi.

Açılış konuşmasını yapan İzmir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Yiğit, milli eğitim camiasının her zaman yeniliklere en hızlı ayak uyduran öğretmen grubu olan rehber öğretmenlerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Üniversiteye girişte getirilen iki oturumlu yeni sistemde sınav adının “Temel Yeterlik Testi -TYT ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı –YKS” olduğunu belirten Kılanç, “Yeni sistemi anlayabilmemiz için sınav sisteminin yıllar içindeki gelişimine bakmalıyız.” diyerek ülkemizde üniversiteye giriş sisteminin tarihçesi hakkında da bilgi verdi.

Bu yıl 2 milyondan fazla adayın gireceği ve aileleriyle birlikte milyonların nasıl bir model olacağını merakla beklediği yeni üniversite sınav sistemi hakkında bilgi veren Kılanç, geçen sene İzmir’deki ortaöğretim kurumlarından kaç kişinin hangi üniversiteye ve hangi bölüme yerleştiğine dair istatistiksel veriler sundu.

1988 yılında lise son sınıftayken genetik mühendisi olmak istediğini ve bu nedenle “ İnek ırkının ıslahına gönül vermiş bir genç” diye gazetelere manşet olduğunu kaydeden Kılanç, o yaşlarda da  gazeteye verdiği demeçte iki sınavla bir gencin geleceğine karar verilmesini eleştirdiğini kaydetti.

Açık uçlu soru sormanın sakıncalarından bahseden Kılanç, “Sınav merkezi sistemde mi olsun, merkezi yerleştirme mi olsun ve sınav nasıl uygulansın” şeklinde sınavla ilgili üç temel sorunun yıllardır tartışıldığını belirtti.

Ülkemizde 1974’ten beri merkezi sistemle üniversite giriş sınavının yapıldığını ve bu sistemin üniversite sistemine duyulan saygınlığın ortadan kalkmaması için gerekli olduğunu ifade eden Kılanç, sistem değişikliğinin zor bir süreç olduğunu ancak TYT soru tipleri yayımlandığı için öğrencilerdeki farklı potansiyellerin, rakiplerinin önüne geçmesinde etken olacağını belirtti.

Kılanç, “Yükseköğretim sisteminin temel göstergelerine baktığımızda, ülkemizde şu an toplam 184 üniversite var ve bu üniversitelerde en çok mühendislik kontenjanı bulunuyor.” diyerek duygusal çalkantılara yer vermeden bu uzun sınav sürecini mantıklı bir şekilde ve planlı programlı çalışarak geçirmeleri konusunda gençlere tavsiyelerde bulundu.

Geçen seneki sistemde 18 puan türü bulunduğunu ve bunun kafa karışıklığı yarattığını ifade eden Kılanç, bu sene puan türünün sayısal, sözel, eşit ağırlık, yabancı dil ve TYT olmak üzere 5 satıra indirgendiğini söyledi.

“Hedefleriniz yüksekse, çapraz testlere önem vermelisiniz.” diyen Kılanç, yeni sınav sisteminde ortaöğretim başarı puanının etkisi arttığı için bazı okullarda suni not artışı olabileceğini, bunun önüne geçmek içinse standardizasyon kullanılması gerektiğini belirtti.  “Yeni sistemde tercih dönemi, bulanık bir dönem olacağı için bazı fırsatçılar sizleri yanlış yönlendirebilir, bu konuda dikkatli olun.” diyerek gençleri uyardı.

“Yeni sistemde YÖK halen üniversite öğrencisi olan adaylara yatay geçiş hakkı tanıdı. Bilinçli bir tercih yapamadıysanız veya yerleştiğiniz şehirden, bölümden memnun değilseniz bir defaya mahsus olmak üzere bu hakkı kullanabilirsiniz. Üniversiteye yerleştirildiğiniz puan geçerli olacak şekilde, o sene oluşan üniversite taban puanları baz alınarak sınav puanınızla yatay geçiş yapabileceksiniz.” diyerek yeni sistem hakkında bilgilendirmelerine devam eden Kılanç, bu sayede, üniversite sınavına girenlerin %21’ini oluşturan ve başka bir üniversiteye geçebilmek için tekrar sınava giren üniversite öğrencilerine de kolaylık sağlanmış olduğunun altını çizdi.

“Üniversite seçmek camia seçmek demektir, çeşitlilik önemlidir. Neden Boğaziçi, ODTÜ en çok tercih edilen üniversiteler? Hem alanlarında isim yapmış hem de bünyesinde çok çeşitli bölümlerin bulunduğu üniversiteler. Farklı bölümlerden farklı çevreler edinmek sizleri her zaman besler. “ diyen Kılanç gençlere kendilerini geliştirirken farklı ekollerden beslenmelerini, bunun kendilerine farklı bakış açıları kazandıracağını kaydetti.

Yeni sistemde 120 TYT 80 YKS olmak üzere toplam 200 soru bulunduğunu kaydeden Kılanç, “Dolayısıyla artık bir soru bile çok önemli. Bu nedenle YÖK atlasını çok iyi incelemeniz gerekir. “ dedi.

Gençler tarafından ilgiyle izlenen ve soru-cevap kısmının da yer aldığı programın sonunda İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Yiğit, İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri ve YÖK danışmanı Burak Kılanç’a çiçek takdim ederek değerli sunumları için teşekkür etti.

Fevzipaşa Mh. Öğretmen Sokak No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İZMİR - 0232 280 35 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.