İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim Müfettişleri Başkanlığı tarafından eğitim müfettişleri ve ilçe milli eğitim müdürlerine yönelik "Disiplin Amirlerinin Disiplin Soruşturma Süreci ile İlgili Uygulamaları ve Memur Disiplin Soruşturmalarında Getirilen Tekliflere İdare Mahkemelerinin Bakış Açısı" semineri, İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Hukukun üstünlüğü ve adil soruşturma sürecine dair yeni bakış açıları kazandırmayı, soruşturmacılar ve disiplin amirlerinin yargının bakış açısını öğrenerek uygulamalarda bu doğrultuda hareket etmelerini sağlamayı hedefleyen seminere, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi Üyesi Gülsen Akın, İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü Eğitim Müfettişleri Başkanı Koray Aykurt, İzmir İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan, İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü Eğitim Müfettişleri Başkan Yardımcıları Fevzi Özcan ve Ali Aslan, İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü Hukuk Birimi Şube Müdürleri ve Yetkilileri, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Oğuz Sancakdar, Dr. Egemen Karaca ile eğitim müfettişleri ve ilçe milli eğitim müdürleri katıldı.
İzmir İl Millî Eğitim Müfettişleri Başkanı Koray Aykurt, düzenlenen seminerde disiplin soruşturma ve tekliflerinin idari yargı çerçevesine uygun bir şekilde yapılmasının önemine vurgu yaptı. Seminerin amacının, kişilerin hakları ve disiplin hukukunu gözeterek doğru kararlar alınmasını sağlamak, soruşturmacıların bakış açılarını geliştirmek ve disiplin amirliği yetkilerine sahip ilçe milli eğitim müdürlerine rehberlik etmek olduğunu belirtti. Ayrıca, disiplin soruşturma sürecinde hukuki sorumluluk bilincinin artırılması gerektiğini ifade eden Aykurt, uygulamada karşılaşılan tereddütlere de dikkat çekti. Seminerin, bu konularda sağlanacak hukuki bilgilendirmelerle uygulamada birlik sağlanmasına ve hem soruşturma yürütenlerin hem de disiplin amirlerinin daha güçlü hale gelmesine katkı sağlayacağını belirtti. Aykurt, bunun sonucunda kurumların işleyişinin güçleneceğini ve halkın güveninin artacağına inandığını ifade etti.
Seminerde, Danıştay Tetkik Hâkimliği görevinde bulunmuş, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi Üyesi Gülsen Akın; disiplin cezaları, disiplin kuralları, soruşturma izni, disiplin soruşturma raporları, soruşturma süresi, ceza soruşturmaları ve savunma hakkı gibi konularda katılımcıları bilgilendirerek disiplin ve ceza soruşturmalarıyla ilgili katılımcıların sorularını yanıtladı. Seminer sonunda Akın'a İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından plaket takdim edildi.
Hukukun Üstünlüğü ve Adil Soruşturma Süreci
Seminerin ikinci ayağında, "Disiplin Hukuku" adlı kitabı ve idarî hukuk alanındaki çalışmalarıyla tanınan 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Egemen Karaca, katılımcılara disiplin hukukunun temel amacı, disiplin türleri ve yaptırım unsurları hakkında bilgi vererek disiplin hukukunun düzeni sağlama açısından önemine dikkat çekti.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Sancakdar, seminerde disiplin kurullarının çalışmaları ve karar aşamalarında yetkililerin takdir yetkilerini kullanamayacağını vurgulayarak takdir yetkisinin sınırlılıklarına değindi. Seminer, İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Sancakdar ve Karaca'ya plaket takdimiyle sona erdi.