İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Erasmus+

Eğitim öğretim programlarının yeni yaklaşımlarla desteklenerek 21.yy becerileriyle donanmış, yaratıcı ve üretken bireyler yetiştirilmesi amaçlanan Erasmus+ KA101 Okul Eğitimi Personel Hareketliliği 'Geleceği Yakala' Projesi Çoğaltıcı Etkinlik Programı gerçekleşti.
Erasmus+

 İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu'nda gerçekleşen programa; İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Yazar, Açık ve Uzaktan Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Bilim Kültürü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yasin Özarslan, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretmen Mesleki Gelişim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, BAUSTEM Direktörü Doç. Dr. M. Sencer Çorlu'nun yanı sıra konsorsiyum okulları ile çok sayıda eğitimci katıldı.

 2 yıl süreyle yürütülen proje kapsamında; bilim, teknoloji matematik, mühendislik, sanat ve girişimcilik gibi disiplinleri içine alan ve uygulayarak öğreten yeni bir eğitim yaklaşımı olan STEM+ araç olarak kullanıldı.

 21.yy becerileriyle donanmış bireyler yetiştirilmesi amaçlanan  proje kapsamında; 62 katılımcı, Estonya, Finlandiya, Hollanda ve Almanya'da gerçekleşen oyun tabanlı öğrenme, entegre müfredat, girişimcilik gibi yapılandırılmış kurslarla eğitimlere katıldı. Projeyle; Narlıdere Sıdıka Akdemir Bilim ve Sanat Merkezi, Gaziemir Uğur Ortaokulu, Suphi Koyuncuoğlu Ortaokulu, Cahide Ahmet Dalyanoğlu Ortaokulu, Aliağa Atatürk Ortaokulu ve Ödemiş Bademli Ortaokulunun içinde bulunduğu konsorsiyum kurumların eğitim öğretim programları yeni yaklaşımlarla desteklendi.

 'Tükettikçe Değil Ürettikçe Mutlu Olan Bir Nesil' 

 Tanıtım videosuyla başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Yazar, konuşmasında çağın gerekliliklerinin eğitim sürecine dâhil edilmesinin önemine değindi. 

 Dijital çağın ihtiyaçlarını karşılamak için 21. yüzyıl becerileri ile donatılmış bireylere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yazar, dünya ile rekabet edebilmek adına birçok ülkenin, yatırımlarını bu yüzyılın eğitim sistemleri üzerine yaptığını söyledi. 

 "İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bizler de, öğrencilerimizi yarına hazırlarken bilgi, görgü, kültür, dil ve dijital beceri bakımından her anlamda donanımlı bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz." diyen Yazar, 'Tükettikçe değil ürettikçe mutlu olan bir nesil' hedefine doğru ilerlerken projeleri planlama aşamasında, öğrencilerin beklentilerinin de göz önünde bulundurulduğunu kaydetti. 

 'Geleceği Yakala' projesiyle, okul öncesinden yükseköğretime kadar öğrencilerin; 'Oyun Temelli Öğrenme',  STEM,  'Maker Space' ve 'Girişimcilik'  gibi uygulamalarla potansiyellerini ortaya koyma fırsatının yanında kazandıkları becerileri gerçek dünyaya aktarma imkânı da bulacaklarını belirten Yazar, projede emeği geçenlere teşekkür etti. 

 Ardından söz alan Açık ve Uzaktan Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Bilim Kültürü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yasin Özarslan "Eğitimde Dijital Dönüşüm, Eğitim Teknolojileri, Eğilimler ve Fırsatlar" konulu sunumunu gerçekleştirdi. 

 'Öğrenmeyi Hayatın Bir Parçası Haline Getirmeliyiz' 

 Sunumunda, teknolojinin, insanların uyum yeteneğinin çok daha ötesinde ilerlediğini kaydeden Özarslan, bunun ancak hızlı öğrenme süreçleriyle aşılabileceğini aktardı.

  Zaman ve sayısal yıkım bakımından değişimin yıllara oranını gösteren bir tabloyu katılımcılarla paylaşan Özarslan,  öğrenme süreci tarihinin, internet öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrıldığını belirtti.

  Web 4.0 nesnelerin interneti ve Web 5.0 düşüncelerin ağına doğru yol alırken makinelerin birbiriyle konuşarak hayatımıza müdahale edeceği günlerin yakın olduğunu söyleyen Özarslan, ilerde öğretmenin rolünün tamamen değişeceğine ve bunun için şimdiden hazırlık yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

 Lisans düzeyinde bir eğitimin artık yeterli olmadığının altını çizen Özarslan, "Öğrenmeyi hayatın bir parçası haline getirmeliyiz, sadece okulla sınırlı kalmamalı." diyerek konuşmasında hayat boyu öğrenmenin önemine değindi.

  "Kurumlar, bu yaklaşımları bütünleştirmek için bir an önce sağlam stratejiler belirlemezse hayatta kalamayacak." diyen Özarslan, beceri, yetkinlik ve yeterliliklerin teknoloji karşısında yeniden gözden geçirilmesi ve eğitimde değişen koşullara ayak uydurulması gerektiğini ifade etti.

  Bireyselleştirilmiş öğrenme için öğrenme deneyimlerinin kaydedilerek öğrenme sürecinin buna göre şekillendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özarslan, bunun ancak veri analiziyle mümkün olduğunu aktardı.

 Sunumunda, yenilikçi ve zenginleştirilmiş öğrenme deneyimlerine değinen Özarslan, öğrenme deneyimi tasarımı, nöro öğrenme ve sürükleyici öğrenme aşamalarını katılımcılarla paylaştı.

  'Yaparak Yaşayarak Üreterek Öğrenme'

  Program, Özarslan'ın ardından söz alan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretmen Mesleki Gelişim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü BAUSTEM Direktörü Doç. Dr. Sencer Çorlu'nun  "21.Yüzyılda Öğretmenlik ve STEM" sunumuyla devam etti.

  Doç. Dr. Sencer Çorlu, eğitimde istişarenin önemine değindiği konuşmasında, öğretmenlerin bir araya gelerek istişarelerde bulunması ve sınıfta uyguladıkları deneyimleri birbirleriyle paylaşması gerektiğini dile getirdi.

  Öğrencilerin artık bilgiye rahatlıkla ulaşabildiğini belirten Çorlu, çocuğun yaparak yaşayarak ve üreterek öğrenmesinin önemine vurgu yaptı. Günümüzde karmaşık problemlerin, sürekli değişen bilginin ve bilgiyi birlikte yapılandıran öğretmen ve öğrencilerin var olduğunu söyleyen Çorlu, Türkiye'nin öğrenme süreçlerinde kullanacağı teknolojinin yazılım ve içerik bakımından milli olması gerektiğinin altını çizdi.

  'Erasmus Days' müzik dinletisinin ardından stant ziyaretleri ile devam eden programın ikinci oturumunda Narlıdere Bilim Sanat Merkezi Okul Müdürü  Erkan Erdik, "Finlandiya ve Estonya Okullarından Yansımalar" sunumunu katılımcılarla paylaştı. 

 Gün boyu süren program, Europass Sertifika Töreni'nin ardından eğitimcilerin gönüllülük esasına dayalı olarak katıldığı 'Oyun Tabanlı Eğitim Atölyesi, Girişimcilik Atölyesi, 21. Yüzyıl Becerilerinin Müfredata Entegrasyonu Etkinlik Planı Yazma Atölyesi ve Maker Space Atölyesi' ile sona erdi.

 

 

11-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-201911-10-2019

 

Fevzipaşa Mh. Öğretmen Sokak No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İZMİR - 0232 280 35 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.