Eğitimin Kalbi Zirvesi İlk Olarak İzmirli Aileler Ve Eğitimciler İçin Gerçekleşti
Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Eğitimin Kalbi Zirvesi” ilk olarak İzmirli aileler ve eğitimciler için gerçekleşti.İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi ve Eğitimin Kalbi Zirvesi Proje Koordinatörü Filiz Üstel’in açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği panele; zirve konuşmacıları olarak Prof. Dr. Acar Baltaş, Yrd. Dç. Dr. Cansel Poyraz Akyol, Psk. Dr. Mehmet Şakiroğlu; Prof. Dr. Sinan Canan’ın yanı sıra eğitimciler, aileler ve üniversite öğrencileri katıldı.
İzmir’den başlayarak farklı illerde, farklı konuşmacılarla düzenlenecek olan “Eğitimin Kalbi Zirvesi”nin elde edilen gelirleri sivil toplum kuruluşlarına bağışlanıyor. Katılımcılar, kendileri adına özel olarak düzenlenen “Eğitimin Kalbi Sertifikası”nı alarak, pek çok değerli bilgi edinmenin yanı sıra eğitimde farkındalık yaratma bilincine de katkıda bulunmuş oluyor.
“Amaçları aynı olan insanlar, ayrı yollardan yürüyemezler” sloganıyla yola çıkılan Eğitimin Kalbi Zirvesinin Proje Liderliğini yapan Filiz Üstel, “Bu zirve, ülkemizin geleceği çocuklarımızın yaşamına dokunan anne, baba ve öğretmenleri buluşturuyor. Eğitimin Kalbi, ülkemizin bu gününe, geleceğine sahip çıkan, geçmişteki tüm fedakârlıklara saygı duyan, idealist eğitimciler ve anne, babalar tarafından ortaya koyulan bir farkındalık oluşumudur. Görev bizlere düşüyor; anne, babalar ve öğretmenler birlikte düşüneceğiz, konuşacağız, dinleyeceğiz, anlatacağız, anlayacağız ve geleceğimize birlikte sahip çıkacağız.” dedi.
Üstel; “Okullar ve öğretmenler, idealistlikleri, akademik donanımları ile çalışan, aileler ise anne, baba kimlikleri ile çocuklarının geleceğine yaşamsal rehberlik eden kişilerdir. Aileler ve eğitimciler, çocukların eğitimine ve öğretimine yön veren kişiler olarak aslında bir ülkenin gelecek tasarımcısıdır. Yarattıkları etki, bir ülkenin kaderini belirleyebilir.” açıklamasında bulundu.
Bu nedenle oluşturacakları ortak kavramlar ve fikirlerin hayati değerde olduğunu ifade eden Üstel, “Maalesef her geçen gün özellikle çocuklarımızdan beklenen başarı ve mutluluk kavramları, dünya gerçekliğinden uzaklaşarak toplumda sosyolojik sıkıntılar yaşanmasının zeminini oluşturdu. Birlikte akıl birliği ederek, kavramlar üzerinde ortak bakış açıları oluşturmalı, beklentilerimizi gerçekçi bir zemine oturtmalıyız. Çocuklarımızı ancak bu şekilde doğru yetiştirebiliriz.” şeklinde konuştu.
İlk Önce İnşa Edilecek Ülke Kalptir
Panelde söz alan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, “Bu topraklara ekilmesi gereken tüm değerleri ekerek öğrenci profili olarak karşımıza çıkaran ve bu öğrencileri sadece İzmir’e değil, dünyaya bir rol model olarak yetiştiren, ömrünü buna adayan çok değerli öğretmenlerimizin varlığını biliyorum.” diyerek başladığı açılış konuşmasında zirvenin ilk olarak İzmir’de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özel eğitim öğrencilerinin ve ailelerin yaşadığı zorluklardan bahseden Yahşi, Şadi Sirazi’nin “Sınanmayan günahın masumu değilsin.” sözünü alıntıladı.
“Bu dönemde evlatlarımızın sadece geleceğini değil onların kalplerini de inşa etmemiz gerekiyor. Kalplerine merhameti, adaleti, şefkati, aşkı yerleştirmek lazım. İlk önce inşa edilecek ülkenin kalp olduğuna karar vermek lazım. Bir insana hiçbir beklentisi olmadan dua eden onun anne ve babasıdır. Anne ve babası ile gözlerinin içi gülen, onların duasını alan, çektiği sıkıntıyı hisseden bir nesil yetiştirmemiz gerekiyor.” diyen Yahşi, eğitimde ebeveynlerin rolünden bahsetti.
Yahşi, “Eğitimin kalbinde öğretmenler, öğrenciler, veliler ve okullarımız var. Tek bir öğrencimizi dahi üzmeden, kırmadan okuldan eve göndermek bizim için büyük mutluluktur. Çünkü insanlar bize en kıymetli varlıklarını, kalplerinin başköşesindeki çocuklarını emanet ediyor. Bu emaneti biz en iyi şekilde koruyoruz. Eğitim, okulların yanı sıra ailede de devam eder, aile bu sürecin tamamlayıcısıdır.” dedi.
“Zevk-i selim, aklıselim, kalbi selim çocuklar yetiştirmeliyiz.” diyen Yahşi, çocukları çok yönlü yetiştirmek gerektiğini ifade etti. “Edebiyat, sanat ve sporla ilgilenen, akademik başarısı yüksek, dünya çapında başarılar elde etmiş öğrenciler yetiştirmeliyiz. Bu sacayağının hiçbir parçası eksik olmamalı. Bu da ancak anne, baba ve öğretmenlerimizin ortak bir akılla hareket etmesiyle mümkündür. Öğretmen, bilime öyle saygılıdır ki adeta mabede girer gibi derse girer. Mustafa Kemal Atatürk “Öğretmenler; yeni nesil, sizin eseriniz olacak.” demiştir. Eğitim adına İzmir’in çocukları adına tüm paydaşlarla birlikte bu ülkenin bayrağını dalgalandıracak güzel bir nesil inşa edeceğiz.” diyen Yahşi, panelde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Panelin ilk oturumunda Psk. Dr. Mehmet Şakiroğlu, “Olumsuz duygulardan kaçmak, yapılacak ilk büyük hatadır. Olumsuz duyguları hayatımızdan çıkarmak yerine, o duyguları nasıl kullanacağımızı bulmak, avantajlarını yaşamak mümkün.” diyerek çocukluğunda ihmal yaşamış çocuklarda duygu düzenleme becerisinin gelişemeyeceğini ifade etti.
Panelde söz alan Yard. Doç. Dr. Cansel Poyraz Akyol , “Çocukların sanal dünyadaki psikolojilerini ve bunların altındaki davranışları çözersek mücadele etmek daha kolay olacaktır.” dedi.
Panelin ikinci oturumunda Prof. Dr. Acar Baltaş, “Çocuklarda hayat başarısına giden yol, özgüven değil özsaygının gelişmesinden geçiyor. Direnç, yılmazlık ve öz yeterlilik çocuklarımıza kazandırmamız gereken özelliklerdir.” diyerek sunumunu gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Sinan Canan, “Her öğrendiğinizde değişirsiniz. Değişmeden öğrenmeniz ve yaşamanız mümkün değildir.” diyerek paneli tamamladı.