İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Nanoteknoloji Eğitim Reformu Projesi Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

Nanoteknoloji Eğitim Reformu Projesi Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen Nanoteknoloji Eğitim Reformu Projesi Tanıtım Toplantısı gerçekleşti.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına; İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan ve İl Milli Eğitim Şube Müdürü Beyhan Gökdemir'in yanı sıra çeşitli üniversitelerden öğretim görevlileri ile Fizik, Biyoloji, Kimya, Fen Bilgisi ve diğer branşlardan 250 öğretmen katıldı.

TÜBİTAK 4004 Projesi kapsamında İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen Nanoteknoloji Eğitim Reformu Projesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Polat ve Fen Fakültesi Fotonik Bölümünden Doç. Dr. Sinan Balcı, Dokuz Eylül Üniversitesi Elektronik Malzemeler Üretim ve Uygulama Merkezinden Doç. Dr. M. Faruk Ebeoğlugil ve Dr. Serdar Yıldırım, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Nanobilim ve Nanoteknoloji Anabilim Dalından Dr. Aziz Kolkıran ve Dr. Melike Karakaya, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsünden Prof. Dr. Ceylan Zafer ve Dr. Burak Gültekin tarafından 30 öğretmene eğitim verilecek.

7 Haziran'a kadar alınacak başvurularda; yüksek lisans, doktora yapmış, alanında bilimsel çalışma yapmış veya kitabı yayımlanmış, daha önce proje yürütmüş öğretmenlere verilecek önceliklerle çeşitli kriterlere göre belirlenecek olan 30 öğretmen, proje dâhilinde eğitime alınacak.

Fizik, Biyoloji, Kimya ve Fen Bilgisi öğretmenlerinin nanoteknoloji alanında tutum, farkındalık, bilgi ve deneyimlerinin artırılmasının amaçlandığı projede, 4 farklı üniversite ile işbirliği içerisinde nanoteknoloji üzerine tematik yaklaşım ile eğitim programı hazırlandı. Projenin yaygınlaştırılması aşamasında ise, uygulamalı ders etkinliklerinin hazırlanması ile öğrencilere nanaoteknoloji alanında üst seviyede bilgi ve farkındalık kazandırılması hedefleniyor.

4 farklı üniversiteden 8 öğretim görevlisiyle işbirliği içinde yürütülen projeyle liselerde çalışan Fizik, Kimya, Biyoloji ya da Fen Bilgisi alanlarından belirlenecek 30 öğretmene iki grup halinde 5 farklı tematik alanda eğitimler verilecek. Deneysel yöntemlerle nanokarakterizasyon ve sentezleme, nanomalzeme-elektronik ve nanokompozitler, nanoenerji, nanofotonik, nanobiyoteknoloji gibi 5 farklı tematik alanda gerçekleştirilecek olan eğitimlerin sonunda ders içerikleri oluşturulması hedefleniyor.

Pilot olarak ilk kez uygulanacak olan projeyle ortaöğretim müfredatına giren nanoteknolojiyle ilgili verilecek eğitimlerle öğretmenlerin bilgi ve farkındalıklarının artırılması hedefleniyor. Eğitimlerin sonunda ders planı ve içeriği geliştirilerek ders kitabı oluşturulması ve Bakanlığa sunulması amaçlanıyor.

Projede nitel ve nicel yöntemleri içeren karma araştırma yöntemi kullanılarak yapılacak olan ölçme değerlendirme çalışmaları ile öğretmenlerin tutum, farkındalık bilgi ve deneyimleri ile hazırlanan eğitim programının başarısı da ölçülecek.

Çeşitli üniversitelerden öğretim görevlilerinin yer aldığı bilgilendirme toplantısında; nanoteknoloji kullanarak ürettiği mikro akışkan çip sayesinde rahim ağzı kanserinin erken teşhisini sağlayan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Nanobilim ve Nanoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Melike Karakaya "Nanoteknoloji yaparken doğadan ilham alıyoruz ve doğayı taklit ediyoruz." diyerek 'Nanoteknoloji gerçekten ne kadar küçük? Nano boyutta çalışmak ne kadar gerekli? Büyüyen nanoteknoloji ve gelecek' başlıkları altında sunumunu gerçekleştirdi.

Katma Değeri Yüksek Ürünler Ortaya Koymalıyız

Tanıtım toplantısının açılışında söz alan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan, şu ifadeleri kullandı: "Bizi gururlandıran bir çalışmaya başlamanın heyecanı içindeyiz. Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu; Endüstri 4.0 döneminin kodlarını doğru okuyabilen bireyler ile üretim toplumu idealini hayata geçirmeyi destekliyor.  Bizler de İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak sadece rutini takip etmiyoruz; farkındalık oluşturan projeleri ve inovasyonu önemsiyoruz. Özellikle iki yıldır sürdürdüğümüz 'Mesleki Gelişim Akademisi', 'İlham veren Buluşmalar' ve 'Veli Eğitim Akademisi' gibi çalışmalarla eğitimin tüm paydaşlarına değerli hocalarımızın da desteğiyle faydalı eğitimler veriyoruz. Kullanım alanı bakımından gün geçtikçe yaygınlaşan nano teknolojiye olan talebin artışı,  meslek tercihlerini etkilerken bu alanda istihdam ihtiyacını da beraberinde getiriyor.Bu nedenle çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren teknolojiyi tanıyan, içselleştiren, bu konu ile ilgili hayal kuran bireyler olarak yetiştirmeliyiz. Bizlerin amacı katma değeri yüksek ürünler ortaya koyabilmek olmalı. Bu vesile ile projeye katkı sunan, bizden desteğini esirgemeyen üniversitelerimize ve değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum."

24-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-201924-05-2019

Fevzipaşa Mh. Öğretmen Sokak No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İZMİR - 0232 280 35 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.