İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Mesleki Gelişim Akademisi Eğitim Seminerleri Kapsamında Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Duran Eğitimcilerle Bir Araya Geldi.

Mesleki Gelişim Akademisi Eğitim Seminerleri Kapsamında Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Duran Eğitimcilerle Bir Araya Geldi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Gelişim Akademisi tarafından öğretmenlere ve eğitim yöneticilerine yönelik olarak  “2023 Eğitim Vizyonunda Okuryazarlık Kültürü ve Veri Okuryazarlığı” semineri verildi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda eğitimcilerle bir araya gelen Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Duran “2023 Eğitim Vizyonunda Okuryazarlık Kültürü ve Veri Okuryazarlığı” konulu bir seminer verdi.

Eğitimcilerin yoğun ilgi gösterdiği programın açılış konuşmasını yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan, “İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak iki yıldır yürüttüğümüz Mesleki Gelişim Akademisi kapsamında düzenlediğimiz her eğitimde ilk günkü heyecanımızı koruyoruz. Mesleki Gelişim Akademisinde birbirinden farklı konu başlıklarıyla alanında uzman isimleri sizlerle buluşturuyoruz. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak biz büyük bir aileyiz. Değişik organizasyonlarla sizlerle bir arada olmayı önemsiyoruz. Benimsediğimiz yönetişim kavramından yola çıkarak ilimizin eğitim politikasını belirlerken hepinizin fikirlerini önemsiyoruz. Bugün de bir Mesleki Gelişim Akademisi eğitim semineri vesilesiyle sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” diyerek sözü Doç. Dr. Erol Duran’a bıraktı.

Çocuklarımız Bizden Olmalı Ancak Bizden Hep Bir Adım Önde Olmalı

“İzmir, yaptığı çalışmalarla diğer illerimize örnek teşkil edecek çalışmalara imza atıyor. Bu anlamda ben de ilinizde yapılan çalışmaları yakından takip ediyorum.” diyerek sözlerine başlayan Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Duran, 2023 Vizyon Belgesinde dikkate alınacak birinci unsurun bizden olan ama bizden hep bir adım önde olan öğrenciler yetiştirmek olduğunu ifade etti. 2023 Vizyon Belgesi felsefesinin ikinci unsurunun ise kendini tanımak ve bilmek olduğunu kaydeden Duran, insanın psikolojik, sosyal ve fiziksel bir varlık olduğunu vurgulayarak çocuklarımızı çift kanatlı yetiştirmenin öneminden bahsetti.

“İnsanların madde ve mana tarafları vardır, birinden mahrum kalırsa uçamaz.” diyen Duran, eğitimde şahsiyet ve irade gelişiminin yadsınamaz unsurlar olduğunu sözlerine ekledi. “Hiçbir şey yapamıyorsak çocuklarımıza şefkat göstermeliyiz. Eğitimin erdem, ahlak, şahsiyet, irade ve akademik boyutları var. Bunların tümünü verebilirsek ancak o zaman çift kanatlı ilerleyebiliriz.” dedi.

Türk kültürünün çok eskilere dayandığını ifade eden Duran, “Batı hayranlığıyla büyüyen bir nesilde, sağ kanat eksik kalıyor. Çocuklarımız, kültürümüzün birer parçası olan halk oyunlarını, saz çalmayı, fidan dikmeyi, yoğurt mayalamayı da öğrenmeli. Eli toprağa değmeyen çocukta merhamet az olur.” diyerek salt akademik bilginin onları manevi anlamda boşlukta bırakacağını kaydetti.

“Vizyon Belgesinin bir felsefesinin olması çok önemli. Felsefesi olmayan bir eğitim sisteminde işler, şans eseri yürür. Ontolojik ve psikolojik açıdan en büyük hedefimiz kendini bilen, kendini gerçekleştirebilen ve vatanına, milletine bağlı bireyler yetiştirmektir. Bu felsefeyi benimseyebilmek için veriye dayalı eğitim yapmamız gerekiyor. Merkezde alınan kararın sahada da uygulanabilmesi için öğretmenin gönlüne girmek lazım. Bunun için de önce siz değerli öğretmenlerimizin buna sahip çıkması gerekiyor.” diyerek okuryazarlık kültürüne sahip olmayan bireyin bu felsefe ile yetiştirilemeyeceğini ifade etti.

Okuryazarlık kavramının günümüzde kişinin hayatı anlamlandırması ve karşılaştığı sorunları çözebilme yetisi olarak anlam değişikliğine uğradığını belirten Duran, “Endüstri 4.0’dan dolayı eğitim, bütün dünyada sürekli güncelleniyor. Kendini bilme, mana çıkarma, bilgi paylaşma, problem çözme gibi beceriler de artık okuryazarlık kapsamında değerlendiriliyor. Artık yüz okuma, jest ve mimiklerden anlama, görsel okumalar da önemli. Okuryazarlık; temel okuryazarlık, okuryazarlık alışkanlığı ve okuryazarlık kültürü olmak üzere üç basamaktan oluşur.” diyerek kişisel özellikler, aile, sosyal çevre ve medya gibi unsurların da okuryazarlık kültürünü etkileyen değişkenler olduğunu kaydetti.

Aklıselim, Kalbi Selim, Zevkiselim Bireyler Yetiştirmeliyiz

Yapılan araştırmalara göre, yılda en az yirmi beş kitap okuyan kişinin okuryazarlık alışkanlığına sahip olduğunu belirten Duran, “Sadece okumak değil, aynı zamanda anlamak, anlamlandırmak ve ilişkilendirmek de çok önemli. Sadece alanımızla ilgili değil, edebi anlamda da sürekli okumalıyız. Sanat, spor ve edebiyatın en azından bir dalı ile ilgilenen çocuğun şahsiyeti gelişir, çünkü şahsiyet yalnızca duygu dalgalanmaları ile oluşur. Eğitim kurumunun temel çıkış noktası, bireyin kendini bilmesini ve tanımasını sağlamaktır. Keyif aldığınız şeyler, sizi insan yapar. Çocuklarımızdan keyif aldığı şeyleri yapmasını isteyelim.” dedi.

Duran, “Derslerimizi şekillendirirken çocuğun yaratıcılığını ve yeterliliğini geliştirmemiz gerekiyor. Bu konuda atölyeler ve ders alanı açmalıyız.   Bunun için Vizyon Belgesinde belirtildiği üzere beceri ve tasarım atölyeleri kurulacak. Öğrenciler için, 21. yüzyıl becerileri arasında yer alan okuryazarlığa ilişkin farkındalık ve beceri eğitimleri düzenlenecek. Öğretmenler için de ihtiyaç duyulan alanlarda lisansüstü düzeyde yan dal programları açılacak. Her yöreye özgü çocukların duygu ve becerilerini geliştirecek atölyeler kurulacak. Vizyon belgesi üç temel taş üzerinde oturuyor. Aklıselim, kalbi selim, zevkiselim bireyler yetiştirmeliyiz.” diyerek 21. yüzyıl becerileri kazandırılmasının Vizyon Belgesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Çok Yönlü Eğitim Vermek Öncelikli Hedefimiz

Eğitimcilerle interaktif bir şekilde devam eden programın kapanış konuşmasını yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, “Mesleki Gelişim Akademisinde siz değerli eğitimcilerimizi besleyen konuları seçmeye gayret ediyoruz. Veli Eğitim Akademisi, İlham Veren Buluşmalar ve Mesleki Gelişim Akademisi ile eğitimin tüm paydaşlarına ulaşmak istiyoruz.” diyerek eğitimcilerle bir arada olmayı ve fikir paylaşımında bulunmayı önemsediklerini ifade etti.

Yahşi, “Biz çocuklarımıza inanıyor ve güveniyoruz. Gençlerimizi her yönden beslemek ve onlara çok yönlü eğitim vermek öncelikli hedefimiz. Öğrencilerimiz çok güçlü bir bilgi birikimiyle geliyor. Girişimcilik ruhunu aşılayarak onları her yönden donanımlı kılmalıyız. Her daim çağı yakalamak adına, evlatlarımızı çok yönlü geliştirmek adına çalışıyoruz. Foça ilçesinde bir Spor Lisesi açtık. 120 yatak kapasiteli yurdu ile yetenekli gençlerimizi ilerde başarılarıyla bayrağımızı dalgalandırması adına orada yetiştireceğiz. Yine aynı şekilde ilimizde Güzel Sanatlar Lisesi sayısını artırarak gençlerimizin sanatsal yönden önünü açmak istiyoruz. Bugün öğrencilerimizin kullandığı sıra ve masaları meslek liselerimizden temin ediyoruz. Kurumda,  meslek liselerimizin yaptığı yemeği yiyoruz. Yerel anlamda ilimizde ipekböceği yetiştiriciliğine ciddi anlamda desteğimiz var. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin ürettiği ürünlere değer veriyoruz. Akademik başarının yanında biz, çocuklarımıza girişimcilik ruhunu da vermek istiyoruz. Geçen yıl İZKA destekli projemizde liseli öğrencilerimiz şirket kurdu. Genç Başarı Eğitim Vakfı´nın her yıl düzenlediği GençBizz Liselerarası Girişimcilik Programı´nın geçen yılki birincisi İzmir’den çıktı. Biz bu konuda sadece gençlerimizin önünü açtık ve onlardaki potansiyeli gördük. Ayrıca 120 okulumuzda spor kulübü açılması için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile protokol imzaladık. Okullarımıza hiçbir maddi külfet getirmeden, gençlerimizin sporun bir dalı ile ilgilenmeleri için onları mahalleye davet ediyoruz. Çocuklarımızı bilgisayar oyunlarına mahkûm etmemek adına geleneksel çocuk oyunlarını EBA’ya yükleyerek yeniden hayata geçirdik. Tüm bunları sizlerin sayesinde yapıyoruz. Sizlerin heyecanı sınıfa da yansıyor.” diyerek değerli sunumları için Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Duran’a ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

15-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-201815-11-2018

 

Fevzipaşa Mh. Öğretmen Sokak No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İZMİR - 0232 280 35 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.