İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmirli öğrencilerin Fizik Dersi NASA’dan İzmir’e

Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) işbirliğinde İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bilim buluşmaları e-konferans bağlantısının ilk konuğu NASA’da halen çalışmalarını yürüten Dr. Umut Yıldız oldu. Buluşmada öğrenciler canlı yayınla Türk bilim adamı Yıldız’a merak ettikleri soruları sorarak aynı zamanda NASA’yı yakından tanıma fırsatı buldular
İzmirli öğrencilerin Fizik Dersi NASA’dan İzmir’e

17-10-201717-10-201717-10-201717-10-201717-10-201717-10-201717-10-201717-10-2017

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği etkinlikte 3 binden fazla öğrenci, çalışmalarını NASA’da yürüten astrofizikçi Dr. Umut Yıldız ile e-konferans sistemiyle canlı bağlantı kurarak, merak ettiklerini sordu.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği etkinlikte İzmir’in 30 ilçesinde bulunan 100 okuldan 3 binden fazla öğrenci, çalışmalarını NASA’da yürüten astrofizikçi Dr. Umut Yıldız ile e-konferans sistemiyle canlı bağlantıda buluştu. Okullarında kurulan e-konferans sistemiyle Dr. Umut Yıldız’ın astrofizik ve uzay alanında verdiği bilgileri heyecanla dinleyen öğrenciler, merak ettiklerini de NASA uzmanına sorma fırsatını yakaladı.

Öğrencilerimizin Ufuklarını Açıyoruz…

Buluşmanın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi; Millî Eğitim Bakanlığının eğitim teknolojilerine çok önemli yatırımlar yaptığını vurguladı. Yahşi ‘’  Hızla ilerleyen teknoloji çağında bilginin paylaşımı ne kadar hızlı ve etkili olursa o oranda gelişmiş ülkelerin arasında hak ettiğimiz yeri alırız. Uzaya meraklı olan öğrencilerimizi Türk bilim insanları ile canlı yayında bir araya getirerek uzay bilimleri hakkında birinci ağızdan bilgilenmelerini sağlıyoruz. Güzel ve iyi bir model olmayı başarmış insanlarla öğrencilerimizin bir araya gelmesi eminim ki onların ufuklarını açacaktır” dedi.’’

Astronomi ile Uzay Bilimlerine Akademisyenler Yetiştirmeyi Hedefliyoruz

Uzay bilimi konusunda, teknolojik imkanlardan faydalanarak, öğrencilerin ilk elden bilgi edinmelerini sağladıklarını ifade eden Yahşi şunları söyledi: “NASA’nın dışında başka bilim yuvaları ile de bağlantı kurarak bu faydalı çalışmayı devam ettireceğiz. Dr. Umut Yıldız gibi yaptığı bilimsel çalışmalarla ülkemizin gurur kaynağı olmuş, çevresine ilham veren isimlerle buluşma günleri özellikle üniversite öğrencilerine daha fazla uygulanıyor. Şimdi lise öğrencilerine de bu sistemi uygulayarak öğrencilerimizi daha iyi ve daha donanımlı bir şekilde üniversiteye hazırlamak istedik. İlham veren insanlarımız çok başarılı bir bilim adamı veya konusunda uzman olmuş bir insan olabilir. Çocuklarımıza bu sistemin bir getirisi de interaktif bir şekilde sorularını sorarak cevapları aynı anda alabilmeleri olacak.”

Millî Eğitim Bakanlığının e-konferanslar düzenleyerek gençlerin bilim dünyasını yakından takip etmelerine destek verdiğini açıklayan Yahşi; ‘’ Çalışmalarımızın gerek öğrencilerimizin uzaya olan alakasını destekleyeceğini gerek de ileriye dönük planlamada vizyonlarına dönük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Aynı zamanda astronomi ile uzay bilimlerine öğrencilerin ilgisini çekmek ve bu alanda akademisyenler yetişmesi yönünden de önemli bir program yürütüyoruz” açıklamasını yaptı.

Görev Mars…

Dr. Umut Yıldız ile yapılan canlı bağlantıda önce Nasa’da devam eden projeler ile ilgili bir sunum izlendi. Sunumun ardından Dr. Yıldız Nasa’nın öncelikli projesi olan Mars yolculuğundan ve bu alanda çalışma yapan özel kuruluş ‘’Space X ‘’şirketinden söz etti. Konuşmasında uzay araştırmalarının misyonlarına da değinen Yıldız ‘’Uzay araştırmalarının üç misyonu vardır. Bunlar bilimsel, askeri ve ticari misyonlardır. Kendimizi ve gezegenimizi tanımak için yaptığımız araştırmalar bilimsel misyondur. Astroid madenciliği ile ticari misyon ön plana çıkıyor. Bununla birlikte uzay turizmi de ticari misyonlar arasındadır. Savunma amaçlı çalışmalarda askeri misyon olarak karşımıza çıkıyor.’’ dedi.

Yıldızların oluşumundan gezegenlere, güneş sistemimizden astroitlere kadar geniş bir yelpazede bilgi veren Dr. Yıldız, Cassini uzay aracının Satürn gezegeninde yaptığı çalışmaları da anlattı.

Programın son bölümünde Umut Yıldız öğrencilerden gelen sorulara yanıtlar verdi.

Fevzipaşa Mh. Öğretmen Sokak No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İZMİR - 0232 280 35 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.