İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir ve Manisa Bilim ve Sanat Merkezlerinden Sağlık Çalışanlarının Sağlığını Korumak İçin Önemli Adım

İzmir ve Manisa Bilim ve Sanat Merkezlerinden Sağlık Çalışanlarının Sağlığını Korumak İçin Önemli Adım

Bornova Şehit Fatih Satır Bilim ve Sanat Merkezi'nde sağlık çalışanlarının sağlığının korumak amacı ile "video larinkosgop" üretildi.

Üretilen medikal cihaz ile sağlık çalışanlarının,  hasta olma şüphesi olan hastaları belirli bir mesafeden muayene etmesi sağlanabilecek.

Bornova Şehit Fatih Satır Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM) sağlık çalışanlarının yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelesine destek olmak üzere geliştirilen cihaz 3Dyazıcı üretilirken cihazınüretilmesinde Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü doktorlarının talepleri dikkate alındı.

 Piyasa da 2500 dolardan satılan medikal cihazı bilim sanat merkezi öğretmen ve idarecileri 85 tl ye mal ettiler.

 Üretimi on dört saat süren "video larinkosgop"   için öğretmenler gece gündüz demeden çalışıyor.     Günde iki adet olarak üretimine başlanan cihaz için  okul idaresi  salgın sürecince, sağlık çalışanlarının  talepleri oldukça üretime devam edeceklerini belirttiler.

Hedeflerinin günde üç adet üretebilmek olduğunu belirten  Bornova Şehit Fatih Satır Bilim ve Sanat Merkezi müdürü  Melike Bahar Tike Tetik;   " Çalışmamız Manisa  Turgutlu BİLSEM'den destek alınarak gerçekleşti. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Hasan Ferdi Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu yazılımı kullanarak 3D yazıcıda üretilen video laringoskop ile entübasyon yapılması daha kolay ve güvenli hale geldi.Kullanımı daha kolay, enfeksiyon riski daha az hem de steril edilebilir. Özellikle steriledilebilir olması doktorların işini kolaylaştırıyor ve doktor için daha güvenli bir ortam hazırlıyor. "

Doktorların talebi üzerine üretildi...

Doktorların talebi üzerine cihazı ürettiklerini vurgulayarak katkı sağlayan Bilişim öğretmeni Mustafa Coşkun ve evde 3D yazıcı başında emek veren Teknoloji Tasarım öğretmeni eşi Uğur Tetik'e teşekkür eden Tetik,  videolarinkosgop aletin yapımının yaklaşık 14 saat sürdüğünü, bu nedenle gece gündüz demeden çalışmaya deva ettiklerini belirtti.

 İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi; " Okulumuzda üretilen bu cihaz ile hasta ve sağlık çalışanın arasındaki güvenli alan mesafesini koruyacaklar. Bu dönemde salgının yayılımını azaltmak ve önlemek adına herkes elinden geleni yapmaktadır. İşbirliğinin, bir olmanın, birlik olmanın her zamankinden daha önemli olduğu şu günlerde taşın altına elini koyan herkese çok teşekkür ederim. Okullarımız bu birlikteliğin sergilendiği en güzel yerlerden biridir.   Yaşadığımız salgının kahramanları olan sağlık çalışanlarımız için biz eğitimciler üzerimize düşen her vazifeyi yerine getirmeye hazırız  " diyerek iş birliği ile çalışma yapan Manisa ve İzmirli öğretmenlere teşekkür etti.

10-04-202010-04-2020

Fevzipaşa Mh. Öğretmen Sokak No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İZMİR - 0232 280 35 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.