İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitimcileri Dinliyor

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitimcileri Dinliyor

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Gelişim Akademisi tarafından düzenlenen "İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitimcileri Dinliyor" adlı söyleşide fark yaratan dört eğitimci, meslektaşları ile bir araya geldi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen söyleşide, çeşitli alanlarda projeler üreten farklı ilçelerden dört öğretmen, meslektaşlarına çalışmaları boyunca edindikleri deneyimleri ve ortaya çıkan ürünleri anlattı.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan'ın da hazır bulunduğu söyleşide Kemalpaşa Aliya İzzetbegoviç Ortaokulu Müdür Yardımcısı ve Fen Bilgisi Öğretmeni Emre Uygur, Bornova Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Ceren Tezel Keleş, Urla Uzunkuyu İlkokulu Müdür Yardımcısı ve Sınıf Öğretmeni Ayşe Özer ve İzmir Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni Dr. Meryem Yazıcı, alanlarında yaptıkları projeleri meslektaşlarıyla paylaştı.

 Birlikte Yol Almalıyız

Söyleşide eğitimcilere seslenen İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan şöyle konuştu: "Mesleki Gelişim Akademisi olarak eğitimde fark yaratan öğretmenlerimizi meslektaşlarıyla buluşturmaya devam ediyoruz. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak söyleyecek sözü olan, öğrencilerinin kalplerine dokunan meslektaşlarımızla bir arada olmayı önemsiyoruz. Gönüllülük esasına dayalı bu çalışmalarda, bir araya gelerek bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak istiyoruz."

 İlham Veren Buluşmalar, Veli Eğitim Akademisi ve Mesleki Gelişim Akademisi gibi çalışmalarla, eğitimin öğretmen-veli-öğrenci şeklinde üçlü sacayağı olarak birlikte yol alması gerektiğine inandıklarını belirten Erarslan, "Endüstri 4. döneminde çocuklara bilgiyi değil, bilgiye ulaşmanın yollarını anlatmamız gerekir. Paylaştıkça güzelliklerin artacağı kanaatindeyiz." diyerek sözü eğitimcilere bıraktı.

 NASA'da Astronotlardan Ücretsiz Eğitim

 Söyleşide ilk söz alan eğitimci, Kemalpaşa Aliya İzzetbegoviç Ortaokulu Müdür Yardımcısı ve Fen Bilgisi Öğretmeni Emre Uygur oldu. Aynı zamanda Scientix Türkiye temsilcisi olan Uygur, 'Scientix Projesi ile Geleceği Tasarlamak' sunumunu katılımcılarla paylaştı.

 Amerika Birleşik Devletleri Uzay ve Roket Çalıştayı'nda STEM alanında çalışmalar yaptığını kaydeden Uygur, Endüstri 4. Devrimi'nin STEM'in ortaya çıkışında temel etken olduğunun altını çizdi.

Fen ve Matematik temelli teknoloji üretimiyle öne çıkan STEM eğitiminin, sanatın da dâhil edilmesiyle STEAM halini aldığını belirten Uygur, sunumunda problem çözebilen, inovatif bireyler yetiştirmenin önemine değindi.

 Scientix'in temelde Avrupa Birliği'ne üye ve aday ülkelerde yazılan ve yürütülen tüm STEM projelerinin tek bir çatı altında toplandığı ve tüm dünyanın erişimine açıldığı bir sistem olduğunu kaydeden Uygur, sistemde aynı zamanda çevrimiçi ücretsiz eğitim alınabileceği ve projelere dair pek çok kaynak bulunabileceği bilgisini verdi.

 Scientix Türkiye temsilcisi olarak birçok ülkede çalışmalar yaptığını söyleyen Uygur, 2016 yılında ABD'de öğretmenlere yönelik uzay projesine katılarak başlayan NASA'da eğitim alma serüvenini de dinleyicilerle paylaştı. "NASA'da gerçek astronotlardan ücretsiz eğitim aldık. Bu benim için hayatım boyunca unutamayacağım, paha biçilemez bir tecrübeydi." dedi.

Tüm bu çalışmalarının mesleki gelişim anlamında kendisine en büyük katkısının, merak duygusunu her daim diri tutmak olduğunu söyleyen Emre Öğretmen, tüm meslektaşlarına benzer programlara başvurmaları tavsiyesinde bulundu.

Eğitimde Ezber Bozan Etkinlik: Dâhilik Saati

Ardından söz alan Bornova Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Ceren Tezel Keleş, 'Eğitimde Ezber Bozan Etkinlik: Dâhilik Saati' sunumuyla meslektaşlarıyla buluştu.

Geçtiğimiz yaz e-Twinning programında edindiği bilgiler üzerine 'Dâhilik Saati'ni okulunda uygulamaya başlayan Keleş, uygulamanın çocuklarda merak duygusu uyandırdığını belirtti. Herkesin bir fikir ortaya attığı ve 'Soru sor, araştırma yap, projeni tasarla, ürünü ortaya çıkar, sunumunu yap ve paylaş" adımlarının izlendiği uygulamada, bu sayede öğrencilerin ilgi alanları da tespit ediliyor.

'Dâhilik Saati'nin çıktıları arasında heykel, dans ve tiyatro gösterisi, sözlük, dergi, takı tasarımı gibi birbirinden farklı ürünler olduğunu kaydeden Keleş, projeyle çocuğun kendisini en iyi ifade edeceği alanı belirlediklerini söyledi.

Keleş, bugünkü mesleklerin pek çoğunun gelecekte olmayacağına vurgu yaparak "Çağımızda asıl önemli olan, inovatif düşünen ve alanında fark yaratan bireyler yetiştirmek." dedi.

"En Çok Çocuklardan Öğreniyorum"

Urla Uzunkuyu İlkokulu Müdür Yardımcısı ve Sınıf Öğretmeni Ayşe Özer, 'Öğrenen, Üreten, Paylaşan Öğretmen Olabilmek' konulu paylaşımıyla meslektaşlarıyla buluştu.

"Öğreniyorum, çalışıyorum, üretiyorum, paylaşıyorum ve bu döngü meslek hayatımın başından beri devam ediyor." diyen Özer, çeşitli ilçelerde gönüllü olarak veli seminerleri düzenlediğini söyledi.

2014 yılında beş akademisyenle birlikte 'İlkokul Matematik' kitabını yazdıklarını ve hâlihazırda okullarda bu kitabın okutulduğunu ifade eden Özer, bu yıl ilkokula başlayan çocuğunun da kendi kitabını okumasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

"Ben en çok çocuklardan öğreniyorum, birbirimizden çok şey öğreniyoruz." diyen Özer, 'Urla'da Masallar Dile Geliyor' projesi ve etkileşimli kitap okuma atölyelerinde çocuklarla kaliteli zaman geçirerek eğlenirken öğrendiklerini ifade etti.

'Matematik Öğretiminde Çocuk Edebiyatının Kullanılması' konusunda doktora çalışmasına devam eden Özer, Matematik dersindeki başarının doğrudan Türkçe dersi ile ilintili olduğunu ve doktorasına bu alandaki çalışmasıyla devam ettiğini söyledi.

Biyoloji Alanında Türkiye Birinciliği

Söyleşinin son konuğu 'Bilimin Işığında Bilim Olimpiyatları ve Bilimsel Projeler' sunumuyla İzmir Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni Dr. Meryem Yazıcı oldu.

Sömestr tatilinde Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nün Harvard Üniversitesi ile işbirliği içinde yürüttüğü Öğretmen Eğitimi Mesleki Gelişim Programı'na katıldığını ifade eden Yazıcı, Türkiye'den kendi alanında 25 öğretmenin seçildiği bu eğitime katılmaktan duyduğu gururu ve memnuniyeti dile getirdi.

Okulunda biyoloji bilim olimpiyatları takımının danışman öğretmenliğini yürüten Yazıcı, Türkiye birincisi olan yenilenebilir enerji alanındaki yapay fotosentez projesi hakkında bilgi verdi.

'Destekli ve Desteksiz Katalizörler Kullanarak Yapay Fotosentezle Hidrojen Üretimi' projesinin sunumunu, çalışmayı birlikte yürüttüğü iki öğrencisiyle birlikte gerçekleştiren Yazıcı, bu sayede daha verimli, daha düşük maliyetli ve sağlığa zararsız katalizör ürettiklerini söyledi.

Bilim olimpiyatları çalışmaları ve öğrenci seçmeleri hakkında katılımcıları bilgilendiren Yazıcı, uluslararası alanda dereceye giren öğrencilerin, üniversitede alanıyla ilgili bölüm seçmesi halinde sınavsız yerleşme hakkı olduğuna da vurgu yaptı.

Yoğun katılımla gerçekleşen söyleşi, soru cevap bölümüyle sona erdi.

12-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-202012-02-2020

Fevzipaşa Mh. Öğretmen Sokak No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İZMİR - 0232 280 35 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.