İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Cumhuriyetin 100. Yılında İzmir'de Düzenlenen 'Teknoloji ve Eğitim Bölgesel Çalıştayı' Başladı

Cumhuriyetin 100. Yılında İzmir'de Düzenlenen 'Teknoloji ve Eğitim Bölgesel Çalıştayı' Başladı

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından farklı branşlardaki öğretmenlerimiz ile 4 farklı konu başlığında eş zamanlı gerçekleşen "Teknoloji ve Eğitim Bölgesel Çalıştayı" bugün İzmir'de başladı.

Balçova Termal Tesisleri Toplantı Salonu'nda düzenlenen çalıştay; saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Çalıştay, etkinlik tanıtım videosunun gösterimi ve içerikle ilgili protokol konuşmaları ile devam etti. Çalıştay programına, Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Taşpınar, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Bilge Han Özbaylanlı, İzmir İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan, Şube Müdürü Doç. Dr. Özden Ölmez Ceylan, eğitim yöneticileri ve öğretmenler katıldı.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, video konferansla çalıştaylara katıldı

"Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim Faaliyetleri" kapsamında düzenlenen  "Teknoloji ve Eğitim Çalıştayları"  ile günümüz eğitim sistemi, öğretim yöntemleri, teknoloji kullanımı, eğitim yöneticisi, öğretmen ve öğrenci performansı gibi konuların öğretmenlerin bakış açısıyla tartışılarak değerlendirilmesi amaçlanıyor. Çalıştaya video konferansla katılan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Cumhuriyetin 100. yılında akademisyen, okul yöneticisi ve öğretmenlerin fikirlerinin alınması suretiyle Türkiye Yüzyılı'na en iyi nasıl katkı sunulabileceğini ortaya koymak için teknoloji ve eğitim bölgesel çalıştaylarını düzenlediklerini ifade ederek dijital ortamların öğrenciler için öğrenmeyi daha çekici hale getirdiğini vurguladı. Yapay zekâ gibi yeni teknolojik buluşların eğitimde büyük potansiyele sahip olan yeni gelişmeler arasında olduğunu ve geleceğin eğitimini şekillendireceğinin önemine de değinen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu yeni teknolojiyi kullanırken öğrenci gizliliği ve etik konularına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılında eğitim ve teknoloji alanında gerçekleştirilecek olan çalışmalarla milletimizin geleceğini daha parlak bir şekilde inşa etmek için azimle çalışacağınıza olan inancımı ifade ediyor, çalıştayımızın verimli ve başarılı bir şekilde geçmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Teknolojinin, öğretimin kalitesini artırmak adına bir araç olarak kullanılması esas olmalıdır

Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Taşpınar, "Eskiden her şey okulda öğrenilir ve bilginin temel kaynağı kitaptır anlayışı hâkimdi. Bir öğrenci okula ne kadar çok giderse ne kadar çok öğretmen ve materyal ile karşı karşıya kalırsa daha iyi öğrenir anlayışı vardı. Tabi ki dönüşüm gerçekleşti ve en büyük kaynağı bilim ve teknolojinin eğitim ortamına yansıması oldu. Bugün teknoloji sizin önünüze son derce yoğun bilgi getirebiliyor. Buradan çıkması gereken çok önemli mesajlar da oluyor. Acaba okullarda öğrencileri öğretmenlerle bir arada tutmanın bilgi öğrenimi babında, duyuşsal, davranışsal, kişilik ve karakter öğrenimindeki yeri nedir diye bu dönüşümlerden mesajlar çıkarılması gerekiyor. Millî Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak görev yaptığım 8 yıllık sürede, Fatih Projesi'ne benzer bazı dönüşümler yaşandı. Bunlardan birisi de bilgisayar destekli öğretim çalışmalarıydı. 90'lı yılların başlarıydı, bilgisayarların son derece sınırlı olduğu ve pek çok şeyin iyi tasarlanmadığı ama sınıf ortamında sunulduğu durumlar yansıdı. Zaman zaman teknolojinin bir araç olmaktan öte amaç olarak algılandığı dönemleri yaşadık" şeklinde konuştu. Teknolojinin bir amaç mıdır yoksa araç mıdır sorusuna da açıklık getiren Taşpınar, "Biz biliyoruz ki teknolojinin öğretim ortamında, öğrenme öğretme sürecinde öğretimin kalitesini artırmak adına bir araç olarak kullanılması esas olmalıdır" vurgusunu yaptı.

Bütün sınıflara etkileşimli tahta kurma hedeflerimizi sene sonu itibariyle gerçekleştiriyoruz

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Bilge Han Özbaylanlı, "Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü olarak, öğretmen ve öğrencilerimizin dijital yeteneklerinin artırılmasına önem veriyoruz. Eğitim sistemimizi daha da ileri taşımak için elimizden geleni yapmak zorundayız. Okullarımızda Fatih Projesi yürüttük ve bu sene sonu itibariyle bütün sınıflara etkileşimli tahta kurma hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz. Erişimin ötesinde akıllı tahtaların kullanımı, sınıf içi yüz yüze eğitime yansıtmak üzere kapasite oluşturma çalışmalarımız var. Bu anlamda bugün yaptığımız çalıştay güzel bir örnek. Önümüzdeki süreçte de böylesi etkinlikler devam edecek" dedi. Özbaylanlı, çalıştayda bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.

İki gün sürecek olan çalıştaydan çıkacak olan raporların, önümüzdeki dönemde programlarla ilgili yapılacak olan çalışmalara ışık tutması bekleniyor.

 

01-11-202301-11-202301-11-202301-11-202301-11-202301-11-202301-11-2023

Fevzipaşa Mh. Öğretmen Sokak No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İZMİR - 0232 280 35 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.