İZMİR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"2023 Vizyon Belgesi Işığında Yeni Ortaöğretim Tasarımı" Seminerine Eğitimciler Yoğun İlgi Gösterdi



İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Gelişim Akademisi tarafından Ödemiş'te eğitim yöneticilerine ve ortaöğretim öğretmenlerine yönelik  "2023 Vizyon Belgesi Işığında Yeni Ortaöğretim Tasarımı" semineri verildi.

Ödemiş Belediye Kültür Merkezi Salonunda düzenlenen seminerde Milli Eğitim Bakan Danışmanı Dr. Âdem Çilek'in yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Ar-Ge sorumlusu Dr. Ferah Güçlü "21. Yüzyılda Değişen Dünyada Öğretmen ve Öğrenci Olmak", Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Aydın ise "Sahne Sanatı Olarak Öğretmenlik'' konularında sunum gerçekleştirdi.

Ödemiş'te görev yapan eğitimcilerin katıldığı seminerde, açılış konuşmasınamerhum öğretmen Ayhan Kökmen'i rahmetleyâd ederek başlayan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi,sunumunda,'2023 Vizyon Belgesi Işığında Ortaöğretim Modeli' ile ilgili bilgi verecek olan Milli Eğitim Bakan DanışmanıDoktor Âdem Çilek'e de şükran ve teşekkürlerini sundu.

Vizyon 2023'ün ana kahramanı olan öğretmenlerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Yahşi, "Daha önceki ilçe ziyaretlerimde, köy okulunda görev yapan öğretmenlerimizle bir araya gelmiş ve onların eğitime olan aşklarına şahit olmuştuk. Köyde öğretmenlik mesleğinin 20. yılına gelen öğretmenlerimize 'Niçin merkeze tayin istemiyorsunuz?' dediğimde köyde çok mutlu olduklarını ve öğrencilerin gözlerindeki ışıltıya ortak olmaktan gurur duyduklarını öğrendik." dedi. Yahşi konuşmasına şöyle devam etti:

Eğitim, Evvela Kalbe Dokunmaktır

"İnsanlığın; medeniyete, merhamete, vicdana, adalete ve bilgiye bakan yüzü eğitim; evvela kalbe dokunmaktır. Öğretmenliği yalnızca bilgi transfer eden bir iş olarak değerlendirmek, bu mesleğin doğasına aykırıdır. Medeniyetin mimarı öğretmenler, insanlığın ortak aklı ve vicdanıdır. Bugün pekâlâ bir teknolojiyle bilgiyi eksiksiz olarak öğrencilere sunabilirsiniz. O halde nedir bir öğretmeni, insan ömründe bir dönüm noktası yapan, yıllar geçse de minnetle andığımız öğretmenlerimizi unutulmaz kılan? Sanatçıdır öğretmen. Tel tel, motif motif dokur insan denen kumaşı. Öğretmen, insan ömründe bir ilktir, bir milattır. İnsanlığın medeniyet yolculuğundaki ilk mürşididir. Bir çocuğun gözlerinin içine bakıp kalbine seslenerek bir hayale âşık etmektir. Bir kıvılcımla, bin âlemi tutuşturmaktır. Yüreğinden yakalayabildiğimiz her çocuğun, insanlık için bir rüyayı gerçeğe dönüştüreceğini çok iyi biliyoruz. Bu yüzden Nurettin Topçu'nun da dediği gibi 'Mabedin kapısını açar gibi sınıflarına giren öğretmenler' mutlaka derin izler bırakacaktır. Hayattaki en büyük tasavvuru iyi ve güçlü bir karakter inşa etmek olan öğretmenin, bir amaca meftun ettiği her çocuk, yalnızca kendi kaderini değil milletimizin de kaderini tayin edecektir. Nasıl ki Yunus'a sözü mihr eden, Mimar Sinan'a bir Süleymaniye yaptıran, Fatih'e yeni bir çağ açtıran ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e küllerinden yeni bir devlet kurduran o ruh kudreti bizi yarına taşıyacaktır. Mermere şekil veren sanatçının hassas ve ince üslubuyla taze ruhları işlerken evlatlarımıza bir hayat amacı veren öğretmenlerimize güveniyoruz. Evlatlarımızın yeteneklerini keşfetme serüveninde onlara rehberlik eden, onlara ufkun ötesini hayal ettiren öğretmenlerimiz, bu yüzyılın gizli kahramanları olacaktır. Çığır açan keşiflerin çağında, ruhunu uyandırabildiğimiz her öğrencimizle geleceğe güvenle bakacağız. Hayallerinin peşinden azimle koşan neslimizle kendi hikâyemizi yazacağız. Ay yıldızlı bayrağımızı medeniyetin göğünde ebediyete kadar gururla dalgalandıracağız. Bu vesileyle Milli Eğitim Bakan Danışmanımız Dr.Âdem Çilek'e, Milli Eğitim Bakanlığı Ar-ge Sorumlusu Dr. Ferah Güçlü'ye, Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Aydın'a teşekkür ediyorum."

Eğitim; İnsan Meselesidir, Memleket Meselesidir

Açılış konuşmasının ardından söz alan Milli Eğitim Bakan Danışmanı Dr.ÂdemÇilek"2023 Vizyon Belgesi Işığında Ortaöğretim Modeli" konulu bir seminer gerçekleştirdi.

Eğitim Vizyonu 2023 Belgesi ana temasının, eğitimin mutfağında görev yapan öğretmenler olduğunu vurgulayan Çilek,"Eğitim öğretim meselesi, insan ve memleket meselesidir. O yüzden işin mutfağında olan siz öğretmenlere büyük sorumluluk düşüyor. Artık bilim ve sanayi çağındayız. Günümüz teknolojisi gün geçtikçe ilerliyor ve gelişiyor. Bizler de çağın gereksinimlerine ayak uydurmak, yerli ve milli olmak, üretmek zorundayız." dedi.

Konuşmasında, Vizyon 2023 Belgesi'nde geniş yer alan mesleki eğitime de değinen Çilek,mesleki eğitimden mezun öğrencilerin istihdamının sağlanması için çeşitli endüstriyel kuruluşlar ve turizm sektörüyle iş birliği içindeprotokoller imzalandığını belirtti. Öğrencilerin iş garantili olarak alanlarından mezun olmasına yönelik çalıştıklarını kaydeden Çilek, mesleki rehberlik ve yönlendirmenin de önemine değindi.

2023 Vizyon Belgesi'nin ışığındaözel eğitim ve üstün yetenekli öğrenciler için büyük yatırımlarla desteklerin devam ettiğini vurgulayan Çilek,ortaöğretim okul sayısından ziyade ortaöğretim mezunu öğrencilerin niteliğinin artık daha önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Çilek, "Akademik liseler ile mesleki liseler arasındaki açığı kapatmamız gerekir. Türkiye'nin kurtuluşu mesleki eğitime bağlıdır. Mesleki eğitimde üreten, patent alan, nitelikli öğrenciler yetiştirdiğimiz zaman,ekonomik anlamda ve eğitim alanında ülke olarak yükseleceğimize inanıyorum. Bu bir memleket meselesidir, bu yüzden mesleki eğitime büyük önem veriyoruz. Öğrencilerimize öncelikle başarı hissini tattırmamız gerekir. Bunu gerçekleştirmek için mesleki eğitimde ders yükünü azaltarak beceriye yönelik ders yükünü düzenliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' felsefesiyle tüm öğretmenlerimizin gelişimlerini destekliyoruz." dedi.

E-portfolyösistemine de değinen Çilek, bu sistemde temel amacın, okulöncesinden başlayarak ortaöğretimin sonuna kadar öğrencilerin tüm gelişimini izlemek ve onları doğru bir şekilde yönlendirmek olduğunu ifade etti. Bu amacı gerçekleştirmek için Vizyon 2023 Belgesi ile Türkiye'de ilk defa ilgi ve yetenek batarya testleri oluşturulduğunu söyleyen Çilek, batarya testleri sonucunda öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin belirlenerek hangi alanda ilerlemesi gerektiğinin tespit edileceğini belirtti.

Okullar arasındaki nitelik farkını azaltmak için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Çilek, eğitimcilere 2023 Vizyon Belgesiyle ilgili tüm görüş ve önerilerini Bakanlık ile paylaşabilecekleri bilgisini verdi.

Milli Eğitim Bakan Danışmanı Dr. Âdem Çilek'in ardından "21. Yüzyılda Değişen Dünyada Öğretmen ve Öğrenci Olmak" sunumunu gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Ar-Ge Birimi Sorumlusu Dr. Ferah Güçlü, konuşmasına öğretmenliğin sevgi mesleği olduğu vurgusuyla başladı.

"Okul müdürü, öğretmen, öğrenci ve veli profillerini bilmek çok önemlidir. Bu sebeple bir öğretmenin en büyük yeteneği gözlemci olmasıdır. Günümüzde yapay zekâ ile yaptırılmaya çalışılan veri toplama işini, biz öğretmenler olarak sürekli yapıyoruz. Sınıfa girdiğimiz ilk on dakika içinde biz öğrencilerimiz ile ilgili mesleğimizin bir getirisi olarak veri toplamaya başlıyoruz." diyen Güçlü,Vizyon 2023 Belgesi'ndeki hedefin insan odaklı olmak, teknolojiyi kullanan, rekabetçi, özgür, yaratıcı öğrenciler yetiştirmek olduğunu kaydetti.

Değerler eğitiminin ayrı bir ders olarak değil, derslerin içinde verilmesinin hedeflendiğini söyleyen Güçlü,etik ilkelerin benimsetilmesi ve sürdürülebilir olması için derslerle birlikte verilmesi gerektiğini ifade etti.

"21. yüzyıl becerilerine sahip, eleştirel düşünebilen, iletişim, yaratıcılık, işbirliği ve dayanışma özelliklerine sahip öğrenciler yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunun için Vizyon 2023 Belgesi doğrultusunda okullarda, sabahtan teorik, öğleden sonra sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal derslere yönelik programlar üzerinde çalışıyoruz. Sosyal bilgi ve becerilerin çocuklarımıza kazandırılmasını sağlamak çok önemlidir."diyerek sözü Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Aydın'a bıraktı.

Sanatsız ve Sevgisiz Eğitim Olmaz

Aydın, "Sahne Sanatı Olarak Öğretmenlik" konulu sunumunda, bir toplumun kendi kültürüne mahkûm edilmesinin de kendi kültüründen mahrum edilmesinin de doğru olmadığını savunduğu konuşmasında kendi kültürümüze sahip çıkmak kadar dünyadaki değişim ve gelişimin de takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Aydın konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Öğretmenler olarak bizim görevimiz anlamak ve anlatmak sanatıdır. Hayat ileri doğru yaşanır ve geriye doğru baktığımızda anlaşılır. Duyuyoruz ama işitemiyoruz, bakıyoruz ama göremiyoruz. Bakmayı unuttuk. Sadece matematiği bir problem olarak görür olduk. Felsefesi olmayan bir eğitim, pusulası olmayan bir gemiye benzer. O yüzden Vizyon 2023 Belgesi, yeni bir bakış açısı, bir pusuladır ve bizlere yol gösterir. Sıradan insanlara göre sekiz çeşit insan vardır; ancak zeki insanlara göre iki çeşit insan vardır. 'İyi insan ve kötü insan'. Bizler iyi insan yetiştirmekle mükellefiz. Yunus'u anlamanın şifresi budur. Eğitim iyi ile kötüyü anlamaktır. Öğretmenlerimizi söz söyleme sanatının ustaları olarak yetiştirmemiz gerekiyor. Bu yüzden Vizyon Belgesi öğretmen yetiştirilmesi konusunda bize imkânlar sunuyor. Eğitim soru sorma sanatıdır ve yaşama sanatıdır. Sanatsız ve sevgisiz eğitim olmaz. Eğitim, büyük bir aşktır ve aşkla, sevgiyle, sanatla yapılmalıdır. Eğitim felsefesiz olmaz, öğretmenlerimizin de eğitim felsefesini bilmesi gerekir.Tarihe baktığımızda Fatih Sultan Mehmet'ten İskender'e kadar hepsinde öğretmenlerinin büyük rolü ve yeri olduğunu görürüz. O yüzden öğretmenlik çok büyük, saygıdeğer bir meslektir. Çünkü biz öğretmenler, ülkemiz için, insanlık için çalışırız."

Programın sonunda İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan ile Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü; Milli Eğitim Bakan Danışmanı Dr. Adem Çilek, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı Ar-ge Birimi Sorumlusu Dr. Ferah Güçlü ve Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Aydın'a; engin bilgileriyle katkılarından dolayı plaket sunarak hatıra fotoğrafı çektirdiler.

11-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-201911-06-2019

Fevzipaşa Mh. Öğretmen Sokak No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İZMİR - 0232 280 35 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.